Mainos

Lahden tietojärjestelmien siivous jatkuu

Lahden kaupungin tietojärjestelmien puhdistus jatkuu edelleen. Kaupungin kaikki tietokoneet oli viime viikolla pantu louhimaan virtuaalivaluutta bitcoinia. Haittaohjelma on nyt tunnistettu ja pysäytetty. Puhdistus jatkuu ainakin kahdesta kolmeen päivään.

– Viikonlopun aikana saimme työasemista puhdistettua 66 prosenttia. Jos tämän hetken tieto haittaohjelman käyttäytymisestä ei muutu, voimme 2–3 päivän aikana päästä aika hyvään tilanteeseen, kertoo kaupungille tietopalveluita toimittavan Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen.

–  Terveyskeskuksien yhteydet on katkaistu, ja ne ovat edelleen poikki niin kauan kun on todettu, että ympäristöt ovat puhtaat. Siihen on kuitenkin nyt varamekanismit joilla toimia, ja potilastietopuolella toiminta on aivan normaalia. Terveyskeskuksissa on häiriöitä, mutta siellä on korvaavia toimintamalleja rakennettu ja rakennetaan, Tuovinen kertoi STT:lle.

Järjestelmää siivotaan – Lastukirjastot-palvelu pois käytöstä

Tuovinen ei lähde arvioimaan, kuinka kauan järjestelmän lopullinen siivoaminen vie aikaa, "koska järjestelmien putsaukset ovat epävarmoja ajoittaa tarkasti".

Haittaohjelma ei ole tuhonnut järjestelmiä tai niiden sisältämiä tietoja. Järjestelmiin pääsy ja niiden käyttö on toistaiseksi estetty.

Esto aiheuttaa katkoksia palveluissa. Esimerkiksi kirjastojen Lastukirjastot-palvelu on yhä pois käytöstä. Kirjoja voi lainata ja palauttaa, mutta varauksia ja maksuja voi tehdä vasta, kun toiminta normalisoituu.

Lahden kaupungin verkossa on noin 2  400 puhdistettavaa konetta. Työasemille päivitetään haittaohjelmanpoistotyökalu ja virustutkat. Toimenpiteet tehdään myös konserniyhtiöiden koneille. Yhteyksiä ei palauteta kunnes haittaohjelmasta on päästy eroon.

Tietojärjestelmien juntturan takana on WannaMine-haittaohjelma. Siitä, miten haittaohjelma on päätynyt Lahden kaupungin koneisiin, ei vielä ole tietoa.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja