Laavaa virtaa kohti Grindavikin kaupunkia – tältä näyttää Islannin tulivuorenpurkaus

Laavaa virtaa kohti Grindavikin kaupunkia – tältä näyttää Islannin tulivuorenpurkaus 0:31
Katso video: Tältä Islannin tulivuorenpurkaus näyttää

Laava on edelleen vaaraksi infrastruktuurille Grindavikissa ja sen ympäristössä. 

Laavaa liikkuu kahden kilometrin pituisesta halkeamasta Grindavikin suuntaan ja itään.

Islannin tuorein tulivuorenpurkaus alkoi lauantai-iltana 16. helmikuuta. Sunnuntaina puolenpäivän aikaan tutkijat arvioivat laavavirtauksien hidastuneen jonkin verran.

– Halkeama on lähes identtinen sen alueen kanssa, jossa meillä oli purkaus 8. helmikuuta, Pohjoismaisen vulkanologisen instituutin johtaja Rike Pederson kertoo.

Purkauspaikka sijaitsee muutaman kilometrin Grindavikista koilliseen ja noin 30 kilometrin päässä Islannin pääkaupungista Reykjavikista.

Grindavikin lähes 4 000 asukasta evakuoitiin kodeistaan ennen ensimmäistä purkausta joulukuussa.

Laava virtaa kaupunkia kohti

Islantilaisviranomaiset ovat työskennelleet purkauksesta lähtien vahvistaakseen patoja ja esteitä alueen tärkeän infrastruktuurin ympärillä.

– Viranomaisten kaupungin ympärille pystyttämät esteet näyttävät pitäneen ja ohjaavan virtaukset pois tärkeimmistä paikoista. Erillinen virtaus kohti geotermistä voimalaitosta on kuitenkin edelleen riski, Islannin Ilmatieteen laitoksen tutkija Einar Hjörleifsson arvioi brittilehti Guardianin mukaan.

Tutkija viittaa Svartsengin voimalaitokseen, joka tuottaa sähköä ja vettä 30 000 ihmiselle. Voimalaitoksen ympäristöön on rakennettu patoja ja esteitä.

Geofyysikko Magnús Tumi Guðmundsson kertoi Islannin yleisradioyhtiö RÚV:lle, että lauantain purkaus voimakkain tähän mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat