Mainos

Lääkärit diagnosoivat Nadian oireet masennukseksi – krooninen sairaus paljastui vasta neljä vuotta myöhemmin

Neljän ja puolen vuoden ajan lääkärit syyttivät naisen erikoisista oireista masennusta. Lopullisen diagnoosin saaminen tuli naiselle helpotuksena.

23-vuotias Nadia Tasher ei ollut koskaan kuullutkaan punahukkataudista, kun hän alkoi kärsiä epätavallisista oireista, jotka veivät hänet lääkärin vastaanotolle peräti 80 kertaa vuoden aikana. Vaikka lääkärit syyttivät oireista luulosairautta ja masennuksesta, Tasher itse tiesi diagnoosin virheelliseksi. 

Ja hän oli oikeassa, sillä myöhemmin mielenterveysongelmaksi uskotut oireet paljastuivat krooniseksi autoimmuunisairaudeksi, systeemiseksi lupukseksi, jota kutsutaan myös nimellä punahukkatauti. Sairauden takia elimistön puolustusjärjestelmä ei toimi kuten pitäisi, vaan se hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan. Erityisen vaaralliseksi sairaus muuttuu silloin, jos se alkaa tuhota tärkeitä elimiä, kuten sydäntä ja keuhkoja.

Lääkärit määräsivät masennuslääkkeitä

Ensimmäiset oireet ilmestyivät noin neljä vuotta sitten, kun Tasherin vartaloon levisi paha ihottuma. Oireet eivät jääneet tähän, vaan pian hänen painonsa kääntyi laskuun, hiukset ohentuivat ja liikkumista rajoittava nivelkipu tuli osaksi naisen elämää.

– Lantioon ja niskaan tuli pahoja kiputiloja, jotka estivät minua kävelemästä liian pitkään. Näytin voivan hyvin, minulla ei ollut kainalosauvoja enkä liikkunut pyörätuolilla, joten ihmiset ajattelivat, että voisin hallita sitä. Mutta minusta tuntui kuin olisin vanhentunut ennen aikojaan. Jokainen liike oli kivulias, ja usein se tuntui siltä, kuin minut olisi hakattu, Tasher kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vaikka oireet estivät naista elämästä normaalia elämää, lääkärit uskoivat niiden olevan psyykkisiä. He syyttivät oireista niin stressiä kuin paniikkikohtauksiakin, ja määräsivät naiselle lopulta masennuslääkkeitä.

– Tiesin, että se ei ollut masennusta, sillä olin kärsinyt siitä nuorempana, ja tämä oli täysin erilaista, Tasher selittää.

Vasta neljä ja puoli vuotta ensioireiden jälkeen totuus tuli ilmi.

"Elämäni varastettiin minulta"

Nainen oli etsinyt syitä oireisiinsa netistä, ja pyysi lääkäriä varmistamaan löydöksensä verikokeella. Tasherin aavistus osui oikeaan, hän sairasti systeemistä lupus erythematosusta, kroonista autoimmuunisairautta. 

– Hän pystyi tekemään sen puolessatoista tunnissa, ja minä olin odottanut neljä ja puoli vuotta. Se, ettei se ollut masennusta, oli kuin paino olisi pudonnut pois harteiltani, nainen kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Vaikka diagnoosin saaminen oli helpotus, siihen totutteleminen on vienyt aikaa. Sairauteen ei ole olemassa parannuskeinoa, ja hänen on täytynyt luopua unelma-ammatistaan poliisina. Myös perheen perustaminen on asia, joka on ryhtynyt vaivaamaan naisen mieltä. Hän ei tiedä, onko raskaus mahdollinen.

– Minusta tuntuu kuin elämäni olisi varastettu minulta. En voi toteuttaa uraa, jota olin suunnitellut, en välttämättä saa lapsia, joita haluaisin, lomat ja ulkona käynnit täytyy suunnitella uudelleen. Ei ole myöskään olemassa päivää, jolloin en tuntisi kipua, Tasher kertoo.

Eniten naista ahdistaa kuitenkin se, että koska sairaus ei näy ulospäin, ihmiset eivät ota sitä vakavasti. Nainen toivookin, että tieto taudin ympärillä lisääntyisi, jotta kenenkään ei tarvitsisi kokea samaa kuin hänen.

Lähde: Cosmopolitan

***

3:04

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.