Lääkärin yllättävät vinkit: Näin helpotat kroonista kipua

Mistä apua krooniseen kipuun? 25:34

Kun kipu kroonistuu eivätkä lääkkeet tuo helpotusta, apua voi löytyä yllättävistä keinoista.

Kroonisen kivun hoidossa suositaan ensisijaisesti lääkkeettömiä hoitokeinoja. Niiden merkitys nousee esille myös Käypä hoito -suosituksissa, lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kertoo Studio55.fi-lähetyksessä.

– Pitkittyneessä kroonisessa kivussa lääkehoidon teho on aika vaatimaton. Yli puolet kroonisesta kivusta kärsivistä ei hyödy lääkehoidosta millään lailla.

Voimakkaat kivut häiritsevät helposti yöunia, mutta pitkään jatkunut unettomuus voi osaltaan myös herkistää kivulle.

– Pidempiaikainen unettomuus saattaa jopa moninkertaistaa riskin, että joskus myöhemmin voi kehittyä tällainen laaja-alainen kiputila, kuten esimerkiksi fibromyalgia.

– Kipu ei välttämättä lievity jos unettomuutta ei hoida. Hyvin nukutun yön jälkeen sen kivun kanssa on huomattavasti helpompi pärjätä.

Mirandan mukaan myös nauraminen helpottaa kivun oireita. Tutkimuksilla on osoitettu, että ihmisten kipukynnys on noussut heidän katsottuaan esimerkiksi stand up -komiikkaa.

Jopa kissavideoita katsomalla voi helpottaa kivun tuntemuksia.

– Itse asiassa kissavideoita on ihan tieteellisesti tutkittu, että ne energisoivat ja vähentävät ahdistusta. Se on yksi hyvä kivunhallintakeino.

– Nauruhan itsessään tuottaa monia myönteisiä fysiologisia reaktiota. Aivot alkavat tuottaa hyvän olon hormoneja endorfiineja.

Mistä krooninen kipu johtuu? Miksi kipukokemuksia vähätellään? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja