Lääkärikeskus mokasi Espoossa: Tuhkarokkoon sairastunut päätyi vahingossa odotustilaan ilman hengityssuojainta – suuri määrä ihmisiä altistui

2:33
Joulukuussa uutisoitiin tuhkarokkotartunnoista Pohjanmaalla.

MTV Uutisten tietojen mukaan viime viikolla tuhkarokkoon sairastunut henkilö päätyi ennen diagnoosiaan odotustilaan ilman hengityssuojainta. Virhe tapahtui Terveystalolla Leppävaarassa. Pahimmassa tapauksessa henkilö olisi voinut levittää tappavaa tautia.

Espoon Leppävaaran Terveystaloon saapui viime viikon keskiviikkona aikuisikäinen potilas. 

Lääkärin vastaanotolla todettiin alustava mahdollisuus sille, että potilaalla voisi olla tuhkarokko. Rokotetiedoista todettiin henkilön saaneen lapsena kaksi rokotetta tuhkarokkoa vastaan Itä-Euroopassa.

HUS tiedotti espoolaisesta tuhkarokkotapauksesta viime torstaina.

Potilas odotusaulaan ilman hengityssuojainta

Tuhkarokko on herkästi tarttuva ja tappava tauti. Koska tästä ei ollut vielä epäilystä, potilas päästettiin ilman hengityssuojainta muiden asiakkaiden joukkoon odotusaulaan odottelemaan laboratorionäytteen ottamista.

– Kun tulee pienikin epäilys, että kyseessä voisi olla tuhkarokko, henkilölle pitäisi ohjeistuksen mukaan pukea hengityssuojain. Se on jäänyt tapahtumatta, Terveystalon vt. johtava ylilääkäri Unto Palonen toteaa.

– Hengityssuojain olisi pitänyt laittaa päälle heti, kun epäilys on herännyt, Palonen sanoo.

Suuri määrä ihmisiä altistui tartunnalle

Potilas vietti Terveystalon tiloissa ilman maskia noin kaksi tuntia. MTV Uutisten tietojen mukaan tartunnalle altistui suuri määrä ihmisiä, mukaan lukien lapsia.

Varsinainen epäily tuhkarokosta on syntynyt vasta laboratoriotestien tuloksien myötä.

– Valitettavasti tuhkarokon oireet ovat niin yleiset, kun on kuumeinen potilas ja ehkä jotakin ihottumaakin, että sellaisia potilaitahan meillä käy päivittäin satoja, Palonen sanoo.

Tilanteen jälkeen potilas ohjattiin HUS:iin, jossa hänen todettiin saaneen tuhkarokon matkalla Itä-Aasiassa. HUS:n mukaan jatkotartunnat ovat "hyvin epätodennäköisiä".

"Tämä on tietenkin aika poikkeuksellista"

Varotoimenpiteenä Terveystalo on joutunut ottamaan yhteyttä kaikkiin samoissa Leppävaaran tiloissa tuona aikana asioineisiin henkilöihin.

– Jos henkilö on rokotettu, tuhkarokon tartuttavuus on onneksi hyvin vähäinen. Kaikki henkilöt on kuitenkin kontaktoitu, Palonen kertoo.

Myös Terveystalon henkilökuntaa on tiedotettu ja rokotussuojat varmistettu. Ohjeistuksen mukaan oireettomia henkilöitä ei tarvitse testata.

– Valitettavasti tartuntatautiin liittyy tällainen jälkiselvitystarve. Tämä on tietenkin aika poikkeuksellista, mutta kyllä esimerkiksi minäkin olen tällaista selvitystä joutunut aikaisemminkin tekemään, Palonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja