Lääkärikansanedustajat ovat huolissaan potilaiden oikeuksista, kun poliisille halutaan lisää valtuuksia – "On tavattoman tärkeää, että luottamus säilyy"

Poliisille halutaan laajempi potilastietojen saanti 2:21

Lääkärikansanedustajat ovat yli puoluerajojen huolissaan suunnitelmista, joissa poliisin mahdollisuuksia saada potilastietoja laajennettaisiin.

Kokoomuslainen Sari Raassina sanoi tänään iltapäivällä, että ei halua ottaa lopullista kantaa asiaan, koska on lehtitietojen varassa. Hän ihmetteleekin, miksi potilaan oikeuksien turvaamisesta ei ole tarkempaa tietoa, vaikka esityksellä kerrotaan olevan kiire.

– Monta kertaa ahdistus on kova, jos ihminen alkaa miettiä itsetuhoisuutta tai väkivaltaisia impulsseja. Silloin on tavattoman tärkeää, että luottamus terveydenhuoltoon säilyy, että ihminen saadaan asianmukaisesti hoitoon, sanoo Raassina MTV Uutisille.

Mykkänen perustelee perheväkivallan torjumisella

Alustavan esityksen mukaan terveydenhuollon henkilöillä olisi omaehtoinen ilmoittamisvelvollisuus kaikissa väkivallan uhkaepäilyissä, mutta lisäksi jatkossa oikeus ilmoittaa myös muista vakavista neljän vuoden vankeusrangaistuksen uhkan alaisista rikoksista.

Myös tätä vähäisemmistäkin rikoksista voisi ilmoittaa poikkeuksellisesti, jos lapsen etu tai muu yksityinen tai julkinen merkittävä etu sitä vaatisi.

Lisäksi rikosten selvittämisessä tiedon luovutuksen kynnystä madallettaisiin terveydenhuollossa niin, että rikoksen vähimmäisrangaistuksen pitäisi olla neljä vuotta vankeutta aiemman kuuden vuoden sijasta.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan terveydenhuollon puolelle halutaan samantyyppistä tietojenvaihtoa kuin sosiaalihuollossa jo on.

– Esimerkkinä on juuri perheväkivaltakierteet, jotka usein jatkuvat pitkään, tulevat esiin joko sosiaalityön ammattilaisten kautta, jossa tällä hetkellä on tiedonantomahdollisuus, tai sitten terveydenhuollossa, jossa meillä tällä hetkellä käytännöt vaihtelevat enemmän, koska lainsäädäntö on sekavampi.

– Juuri tämän ristiriidan ratkaisemisesta tässä on kyse. Ei mistään sen vallankumouksellisemmasta kuin mitä sosiaalityöntekijöiden ja poliisin välillä jo tällä hetkellä tehdään, sanoo Mykkänen.

Sisäministeri Mykkäsen mukaan esityksen aikataulu on sosiaali- ja terveysministeriön harkinnassa, eikä sitä välttämättä ehditä viedä läpi tällä vaalikaudella.

Ex-sisäministeri Räsänen ihmettelee perusteluja

Entinen sisäministeri, lääkärikansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) sanoo, että lääkärin ja potilaan suhde on erilainen kuin sosiaalityössä. Räsänen ihmettelee myös perustelua perheväkivallan estämisestä.

– Olin itse viime vaalikaudella johtamassa sisäisen turvallisuuden ministeriryhmää, jossa kymmeniä perhesurmatapauksia käytiin läpi yksityiskohtaisesti. Mielestäni tämä ei noussut esiin, että lääkäri olisi pystynyt ennakoimaan tai kertomaan jotain etukäteen poliisille, että olisi pystytty niitä estämään, sanoo Räsänen MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat