Lääkäriä syytettiin potilaan kuolemantuottamuksesta Kangasalla – syyte nurin, selvisi sakoilla

Pirkanmaan käräjäoikeuden antama tuomio määrättiin salassapidettäväksi 60 vuodeksi.

Syyttäjä vaati Kangasalla lääkärinä toimineelle, tapahtumien aikaan noin 60-vuotiaalle miehelle rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Tuottamuksellisuudella tarkoitetaan, ettei lääkärin toiminta ollut tahallista vaan huolimatonta.

Syyttäjä katsoi, että lääkäri oli toiminut huolimattomasti toimiessaan potilaan hoidosta ja tutkimisesta vastaavana lääkärinä. Lääkäri ei syyttäjän mukaan ollut esimerkiksi määrännyt potilaalle riittävää seurantaa, ryhtynyt riittäviin ja tarpeeksi tehokkaisiin toimiin potilaan tutkimiseksi tai keskustellut erilaisista hoitolinjauksista. 

Potilas oli kuollut loppuvuodesta 2015. Syytteissä olleiden rikosten tekoaika ajoittui saman vuoden huhtikuusta marraskuulle.

Syyttäjä katsoi potilaan kuoleman olleen seurausta lääkärin huolimattomuudesta. Lääkäri kiisti syytteet. 

Selvisi sakoilla

Oikeus katsoi, ettei lääkäri ollut aiheuttanut potilaan kuolemaa, mutta hän oli syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin käräjillä, koska potilas olisi oikeuden mukaan voinut menehtyä lääkärin huolimattomuudesta riippumatta.

Samalla hylättiin omaisten Kangasalan kaupunkia ja lääkäriä kohtaan osoittamat korvausvaateet.

Lääkäri tuomittiin maksamaan 35 päiväsakkoa, joista hänen tuloillaan kertyi maksettavaa 2 240 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan vastapuolen oikeuskulut. 

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa viime viikolla. Asia käsiteltiin suljetuin ovin potilaan tilaan liittyvien arkaluonteisten tietojen vuoksi. Tuomio määrättiin salaiseksi 60 vuoden ajaksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat