Lääkäri varoittaa rangan oikaisuleikkauksista: Potilaita menehtynyt

Fysiatrian ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen varoittaa muutamien suomalaistenkin kuolleen selkärangan oikaisuleikkauksiin.

– Nykyään on valitettavasti sankarikirurgeja, jotka haluavat korjata selän asentovirheitä. Muoti-ilmiöksi nousseet rangan oikaisuleikkaukset ovat rantautumassa Suomeenkin. Selkäkirurgeilla on intoa tehdä niitä, koska uutuus viehättää ja kiehtoo. Toisaalta potilailla on hirvittävän suuri usko siihen, että jollain leikkauksella voidaan korjata monia asioita, Olavi Airaksinen sanoo.

Airaksinen kehottaa miettimään rangan oikaisuleikkaukseen lähtemistä kahdesti.

– Ne ovat isoja ja vaativia operaatioita. Kun ranka väännetään pakolla raudoituksella toiseen asentoon, leikkaus saattaa kestää lähes päivän. Lisäksi kuntoutukseen menee vuosi–kaksi.

Leikkauksiin sisältyy myös isoja riskejä.

– Kansainvälisen selkätutkimusseuran viimekesäisessä kokouksessa Soulissa keskusteltiin siitä, että instrumentein tehtyjen rangan oikaisuleikkausten hyödyllisyydestä ei ole olemassa vielä oikeastaan minkäänlaista vakuuttavaa tietoa. Niissä on potentiaalisesti iso riski jopa hengenmenoon.

– Suomessa rangan oikaisuleikkauksia on tehty kymmeniä, ja muutamia potilaita on menehtynyt.

Airaksinen pitää kyseisiä leikkauksia hyödyllisinä vain äärimmäisen vaikeissa tilanteissa.

– Esimerkiksi notkoselän aiheuttama paikallinen kipu ei ole riittävä peruste sellaiselle leikkaukselle, vaan pitää olla kyse hyvin merkittävästä haitasta.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja