Mainos

Lääkäri: Puhelin ja sähköposti osattava pitää kiinni eduskunnassakin

Eduskunnan vastaavan työterveyslääkärin mukaan valtakunnan tila näkyy työterveyshuollossa stressin ja kuormituksen kasvuna. Kuormitus tuo mukanaan lääkärin puheille vieviä oireita.

Työterveyslääkäri Anita Pienimäki tietää erittäin hyvin kansanedustajien ja ministereiden kalentereiden tiukkuuden.

– Huolestuttavaa on jatkuva kiinnioleminen töissä. Täytyy olla puhelimen tai sähköpostin tavoitettavissa koko ajan. Se on sellaista kuormitusta, jota en pidä terveellisenä ihmisen hyvinvoinnin kannalta, Pienimäki Sanoo.

Yksi perusyksikkö, joka saattaa kärsiä pahastikin edustajan töistä on luonnollisesti perhe. Vielä jonkin aikaa pääministerin ja puolueen puheenjohtajan viittaa kantava Jyrki Katainen kertoi aamulla MTV:n Huomenta Suomessa omasta perhe-elämästään. Hän piti monen muun tapaan työn ja perheen yhteensovittamista hankalana.

Suomen vaikean taloustilanteen takia Kataisella on ollut vaikeuksia olla läsnä perheelleen.

– Vaikka olen ollut fyysisesti paikalla, olen ollut henkisesti muualla.

Pienimäki muistuttaa, että kansanedustajan valtakirjan saadessaan ihminen sitoutuu tietynlaiseen työhön, jonka ajankäyttöä on vaikea lähteä rajaamaan.

– Työterveyttä voi edistää ja pitää yllä yksilöllisillä ratkaisuilla silloin, kun ajankäyttöönsä voi itse vaikuttaa. Perheidenkin olisi kuitenkin sopeuduttava tehtävänkuvan vaatimaan työrytmiin.

Eduskunnan työterveyslääkäri sanoo MTV Uutisille, että vastaanotolla kehotetaan usein keventämään kalenteria, jotta jäisi aikaa läheisille, itsensä hoitamiselle ja vaikkapa urheilulle.

Useiden tutkimusten mukaan jatkuva istuminen on terveysriski. Niin eduskunnassakin, jossa kokoukset venyvät ja taksi kulkee.

– Mielellään vetäisi joskus tuolin alta, että olisi mahdollisuus seistä. Onhan toki jo olemassa seisovia kokouksiakin. Tämä taitaa olla suunta nyky-yhteiskunnassa, Pienimäki sanoo.

– Joku poliitikko on osuvasti sanonut, että paineita lisää se, että työn luonne on hyvin arvaamatonta. Mutta kyllä työssä kuin työssä nykyisellään ovat kaikki voimavarat varmasti käytössä.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen on todennut, että nykyisellään nuoret poliitikot ovat kovemmalla kuin ennen. Pienimäki ei suoralta kädeltä allekirjoita tätä lääkärin näkövinkkelistä, mutta muistuttaa, että tavoitettavuus ja mediapaine ovat eri luokkaa. Matkojakin tehdään enemmän kuin ennen.

– Meilläkin on suuri työ, että voitaisiin rakentaa ennaltaehkäisevä ohjelma uusille edustajille ja virkamiehistölle, että terveys pysyisi yllä, Pienimäki kertoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.