Lääkäri: Näin pääset syylistä eroon

Näkyvällä paikalla oleva syylä saattaa hävettää, mutta kotihoidolla sellaisesta pääsee useimmiten muutamassa kuukaudessa eroon. Lääkäri kertoo, mistä syylät johtuvat ja miten ne hävitetään.

– Syylä on HPV- eli papilloomavirusten aiheuttama paikallinen ihomuutos. Se tarttuu yleensä kosketustartuntana toisen ihmisen syylästä irronneiden ihopalasten kautta. Luultavasti siihen tarvitaan intiimimpi kuin kättelytyyppinen kontakti, mutta toisaalta myös uimahallin lattia on mahdollinen tartuntapaikka. Huono hygienia sen sijaan ei voi aiheuttaa syylää, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava HYKSin Iho- ja allergiasairaalasta sanoo.

HPV-virustyyppejä tunnetaan yli sata. Jokainen ihminen kantaa niistä mukanaan omaa ”cocktailiaan”. Suurin osa viruksista kulkee mukana lapsuudesta asti ja tarttuu omista perheenjäsenistä, osa jo synnytyksen aikana äidiltä. Enemmistö viruksista ei kuitenkaan aiheuta näkyvää syylää. Taipumus saada syyliä vaihtelee ihmisestä toiseen.

– Kaiken kaikkiaan syylät ovat tosi yleisiä, varsinkin lapsilla. Toinen ryhmä, jossa ne vähän yleistyvät, on yli 70-vuotiaat. Tämä saattaa johtua immuunipuolustuksen heikentymisestä vanhetessa tai immuunipuolustusta heikentävien lääkkeiden käytöstä. Syylävirukset siis ikään kuin nukkuvat ihossa, kunnes ne pääsevät tiettyjen tekijöiden vaikutuksesta aktivoitumaan.

– Aikaisemman infektion aktivoituminen voi selittää sen, miksi ihmiselle joskus ilmaantuu syylä täsmälleen samaan paikkaan kuin missä sellainen on aikaisemmin ollut.

Lääkärille harvemmin

Klassisia paikkoja syylille ovat kädet ja jalat. Vanhemmilla ihmisillä niitä saattaa esiintyä myös kasvoilla.

– Syylät ovat noin 0,5–1 senttimetrin kokoisia. Jalkapohjien syylät ovat aika littanoita, koska ihminen ikään kuin ”painaa ne sisään” omalla painollaan.

Syylät eivät koskaan parane muuten kuin silmämääräisesti.

– Vaikka syylää ei enää näkisi, itse virus jää ihmiseen, Salava selittää.

Pitääkö syylän takia käydä lääkärillä?

– Ei, ellei niitä yhtäkkiä nouse iholle erityisen paljon tai elleivät ne aiheuta vahvaa toiminnallista tai esteettistä haittaa. Yleensä syylä paranee itsestään, kun kehon oma immuunipuolustus huomaa ja tuhoaa sen, Salava sanoo.

Mekaaninen hoito toimii

Syylähoidot perustuvat siihen, että keho saadaan ”ärsyttämällä” reagoimaan syylään.

– Suosittelen kaikille mekaanista hoitoa: kun syylä on lämpimän pesun jälkeen ihan pehmeä, irrota sitä mekaanisesti jonkinlaisella syylälusikalla tai hiekkapaperilla, kunnes syylästä tulee pientä verenvuotoa tai se madaltuu ihon tasolle. Kun tätä jatkaa pari kertaa viikossa muutaman kuukauden ajan, niin suurella osalla syylä paranee.

Mekaanisen hoidon jälkeen syylän päälle voi laittaa syyläliuosta tai vaikka ilmastointiteippiä.

– Teipin vaikutusta syyliin ei ole todistettu, mutta monet kertovat hyötyneensä siitä. Kotikonsteista myös hunajan kerrotaan auttavan.

– Lääkäri voi kirjoittaa reseptejä vahvemmille paikallishoidoille, kuten salisyylihappoliuoksille tai paikalliselle A-vitamiinille. On olemassa myös laser- ja nestetyppijäädytyshoitoa. Jäädytyshoitoa tehdään joillakin terveysasemilla, mutta enemmän yksityisellä puolella. Jäädytyshoidon voi ostaa myös apteekista ilman reseptiä.

Joillakin syylät paranevat nopeasti, toisilla hitaasti.

– Yleensä puhutaan kuukausista, mutta vaikeahoitoiset tapaukset voivat viedä vuosia.

– Jalkapohjien syylät on tärkeää erottaa känsistä, jotka ovat huonosti istuvien kenkien tai jalkojen asentovirheiden kaltaisista mekaanisista syistä johtuvia ihon paksuuntumia. Niihin eivät tehoa syylähoidot, Salava huomauttaa.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat