Lääkäri arvioi: Voiko keinussa kieppuminen aiheuttaa vammoja lapselle?

Lasten ortopedi, ylilääkäri Pentti Kallio ihmettelee 9-vuotiaan pojan Facebookissa leviäviä kuvia vammoista, joiden kerrotaan syntyneen rengaskeinun kieputuksesta.

Laura Pyzdrowski postasi Facebookiin kuvan poikansa turvonneista kasvoista ja verestävistä silmistä varoituksena rengaskeinun kieputtamisen seurauksista. Äidin mukaan hurjan näköiset jäljet syntyivät liian rajusta ja pitkäaikaisesta kieppumisesta.

Rengaskeinua kieputetaan kiertämällä keinun ketjut mahdollisimman tiukasti kierteelle ja päästämällä sitten irti, jolloin keinu pyörii ketjujen hakeutuessa jälleen suoriksi.

– En ole tällaisesta tapauksesta itse kuullut, eikä minulla ole tietoa tapauksen yksityiskohdista, Kallio vastaa.

Kallio muistuttaa, että kieppuvassa keinussa syntyvä kiihtyvyys ja keskipakoisvoima ovat hyvin pientä verrattuna vaikka hävittäjälentäjien kokemiin voimiin. Kuitenkaan lentäjilläkään ei nähdä verisiä silmiä ja turvotusta.

– Pelkkä pyörimisliikkeen aiheuttama keskipakoisvoima ei riitä aiheuttamaan tällaista vammaa terveelle lapselle, Kallio arvioi kuvista.

– Olisivatkohan lapsen vartalo ja kaula olleet kiertyneen ketjun puristuksessa liian pitkään, ennen kuin puristuksesta vapauttavan pyörimisen on annettu tapahtua?

Kallio ei näe syytä jättää kieputusleikkejä vammojen pelossa – kunhan vain pitää huolen siitä, etteivät ketjut pääse puristamaan lasta.

– Kyseiset muutokset ovat todennäköisemmin joko rintakehän tai kaulan pitkäkestoisen puristuksen ja kiristyksen aiheuttamia kuin keskipakovoiman.

Lue myös:

    Uusimmat