Lääkäri Antti Heikkilä kritisoi tehotonta masennuslääkebuumia – nollatiedettä!

Lääkäri Antti Heikkilän mukaan masennuslääkkeet eivät paranna masennusta, vaan sen tekee ihminen itse.

Lääkäri Antti Heikkilä ihmettelee nykyistä masennuslääkebuumia.

– Masennuslääkkeitä määrätään holtittomasti. Tuntuu siltä, että kun lääkärin selitykset loppuvat potilaan vaivan suhteen, kaikki pistetään psyyken piikkiin. Tuo psyyke on nykylääkärin mielestä vain serotoniini, ja ongelmat sen puute, toteaa lääkäri Antti Heikkilä.

Todellisuudessa nämä modernit masennuslääkkeet ovat Heikkilän mukaan tehottomia.

– Lääkkeiden takana oleva tiede on aivan nollatiedettä. Kaikkia niitä tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet lääkkeiden tehottomuuden, on pantattu – sivuvaikutuksista puhumattakaan. Tunnettu brittipsykiatri Joan MonCrieff onkin tokaissut että lääkkeiden runsaat sivuvaikutukset luovat potilaassa uskon, että häntä hoidetaan.

Elämä ei ole pelkkää rallattelua

Heikkilän mukaan puhe serotoniinista (aivojen välittäjäaine) on todellista hypeä, sillä sen määrää elävässä ihmisessä ei voi mitata, saatikka seurata lääkkeiden vaikutusta hoidon aikana.

Lääkkeet on kuitenkin Heikkilän mukaan iskostettu niin syvälle ihmisten mieliin, ettei käsitystä muusta ole olemassa. Psykoanalyysin merkitystä ja lähestymistapaa ei ymmärretä, vaan sitä pidetään jopa huuhaana ja lääkehoitoa todellisena tieteenä.

Lääkäreiden tämän hetken lähestymistapa psyyken ongelmiin on Heikkilän mukaan väärä.

– Jos menet lääkärille ja olet masentunut, lääkäri on opetettu kysymään asioita tietyn listan mukaan. Jos vastaat myöntävästi tiettyyn määrään kysymyksiä, niin bingo, olet masentunut ja saat lääkkeitä!

– Lääkäri ei yleensä kysy miten elämässä menee. Voi olla, että on tullut ero tai potkut tai lapsi on sairas. Se on tavallista alakuloa, ei masennusta, painottaa Heikkilä.

Hän toteaa, että suurin osa masennukseksi luokiteltua tunnetta ei ole varsinaista masennusta vaan reaktiota eri elämän tilanteisiin. Elämä ei ole pelkkää rallattelua, vaan siihen kuuluu niin iloisia kuin ikäviäkin asioita, joita jokainen kohtaa elämässään, ja jotka pitäisi itse läpikäydä.

Masennus ei ole paha asia

Heikkilä pitää tärkeänä sitä, että masennus ei ole paha asia, vaan ennemminkin siinä piilee muutoksen paikka. Masennuslääkkeiden napsimisen sijaan Heikkilä kehottaa masentunutta suuntaamaan ajatukset itseensä.

– Keskustelu ja vuorovaikutus muiden kanssa ovat ihmiskunnan perinteisiä tapoja läpikäydä vaikeitakin asioita. Seuraava aste on sitten turvautua ammattiauttajaan. On olemassa erilaisia psykoterapioita, mutta itse kannatan psykoanalyysia, sillä se on todella tehokas hoito.

Psykoanalyysi on tutkitusti ainoa toimiva terapiamuoto, jonka vaikutukset jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen. Heikkilän mukaan muissa terapioissa apu on lyhytaikainen.

– Psykoanalyysi vaatii aikaa, minimissään kolme vuotta, mutta sen vaikuttavuus on todella dramaattinen. Analyysissä opitaan analysoimana itseään ja omia tunteitaan sekä ajatusmallejaan.

– Oikeastaan psyykkiset ongelmat johtuvat pelkästään siitä, miten olemme itse hahmottaneet maailman. Analyysin avulla ihminen oppii hahmottamaan, missä kohdin olisi syytä arvioida asioita uudelleen omalta kohdaltaan.

Heikkilän mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että psykoanalyysi on ainoa keino palauttaa elämäänsä uupuneen työkyky. Yli 90 tutkimusta todistaa, että psykoanalyysilla on hyvä, terveyttä palauttava vaikutus.

– Saksassa vakuutusyhtiöt maksavat hoidon potilaalleen, mutta Suomessa on se ongelma, että täällä ei ole yhtään yliopistovirkaa, joka perustuisi analyyttiseen psykoterapiaan. Ilmeistä muutosta on tulossa, kun valtakunnassa on alettu ymmärtää asiaa, painottaa Heikkilä.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Antti Heikkilä kertoo lisää mielestä ja terveydestä Studio55.fi-lähetyksessä MTV3-kanavalla torstaina 22.9. kello 9.25 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat