Lääkäreiltä kovaa kritiikkiä Ruotsin toiminnalle – taustalla Huuhkajat-ottelun jälkeen tehty rohkea ratkaisu

3:07
Tältä näyttää EM-kisoihin valmistautuvan Huuhkajien harjoituskeskuksessa.

Jalkapallon EM-kilpailut alkavat perjantaina. Ruotsin maajoukkueen valmistautuminen turnaukseen on sujunut katastrofaalisesti, sillä ryhmässä on todettu useampi koronavirustartunta. Useat lääkärit antavat kritiikkiä maajoukkueen toiminnalle.

Ruotsin joukkue oli antanut pelaajilleen vapaata Suomi-ottelun jälkeen ja nyt kaksi pelaajaa on antanut positiivisen koronanäytteen. Ruotsin tähti Dejan Kulusevski sekä Mattias Svanberg ovat saaneet positiivisen testituloksen.

Tämä johti Ruotsin osalta toimenpiteisiin, jotka tiukensivat kuria ja seurantaa EM-leirin aikana. Ratkaiseva virhe saatettiin tehdä kuitenkin jo aiemmin, kun pelaajat saivat muutaman vapaapäivän Suomi-kohtaamisen jälkeen.

Karoliinisen yliopistosairaalaan ylilääkäri ja dosentti Max Bell sanoo, että kuplan rikkominen tällä tavalla ei ole järkevää. 

– Tässä on täysin väärinymmärretty, että miten kupla toimii. Sen jälkeen laitetaan sitten uusia linjauksia. Se kuulostaa reagoivalta eikä suinkaan ennakoivalta toiminnalta. Tulen hiukan surulliseksi, kuinka asia on hoidettu, Bell sanoi Eurotalk Livessä.

– Sitä mietitään nyt, että onko meillä tartunta levinnyt ryhmässä. Onko meillä useita pelaajia, jotka odottavat sairastumistaan? Se on epämiellyttävää. Meidän täytyy odottaa 3-4 päivää jokapäiväisellä testauksella ennen kuin voimme hengittää ulos ja olla varmoja siitä, että virus ei ole levinnyt ryhmässä, Bell jatkoi.

Bell painottaa sitä, että ei ole varmaa, saivatko pelaajat tartunnat vapaapäivien aikana. Se oli hänen mielestään kuitenkin johdolta väärä päätös, että he ottivat riskin. Bellillä on selkeä suunnitelma, kuinka hän olisi toiminut, jos olisi päätäntävallassa.

– Rakennetaan kupla. Se ei ole mitään vapaamatkustusta, sitä ei avata. Pelaajat eivät saa vapaata. Se on tietenkin tylsää ja surullista. Sitä ei saa tavata ystäviään, tyttöystävää, perhettä ja niin edelleen, mutta se on ainoa keino, Bell päättää.

Karoliinisen instituutin infektioepidemiologian professori Joakim Dillner sanoo, että järkevin teko on olla rikkomatta kuplaa, mutta on olemassa myös muitakin asioita, joita tulee ottaa huomioon.

– Pelaajathan ovat ihmisiä, joiden tulee olla kontaktissa läheistensä kanssa. En tunne oloani erityisen tuohtuneeksi siitä, että he saivat lähteä kotiin tapaamaan läheisiään. Heidän testaaminen paluun yhteydessä on esimerkillistä, Dillner kertoo.

Ruotsi kohtaa EM-kisojen avausottelussaan ensi maanantaina Espanjan. Koronatartunnat tuovat oman haasteensa ensimmäisen koitoksen kohdalle. 

– Tartuntariskin minimoimiseen tulee olla motivoitunut, kun tietää, että jotain näin tärkeää on tulossa, Dillner toteaa.

Dillnerin huolenaiheena on se, että monella voi olla tartunta, mutta se ei tule vielä ilmi.

– Itämisaika tartunnasta oireisiin on keskimäärin 5,2 päivää. Se voi vaihdella hiukan. Silloin kun he ovat palanneet joukkueeseen, he eivät ole välttämättä vielä tunteneet oireita, koska he tuskin olisivat muuten tulleet takaisin, Dillner sanoo.

Päävalmentaja Janne Andersson kertoi, että vapaata annettiin tiukoin ehdoin. Pelaajien tuli välttää kontakteja, jotta tartunnoilta vältyttäisiin.

Jalkapallon EM-kilpailut käynnistyvät perjantaina.

Katso pääkuvan videolta, miltä Huuhkajien harjoituskeskuksessa näyttää.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja