Laajan selvityksen hämmästyttävä lopputulos: Verotuotto toteutuu ja alkoholin kulutus jatkaa laskuaan – aivan päinvastoin kuin ennustettiin

Laajan selvityksen hämmästyttävä lopputulos: Verotuotto toteutuu ja alkoholin kulutus jatkaa laskuaan 1:48

Alkoholin kulutuksessa on ollut laskeva trendi. Sen uskottiin kääntyvän nousuun uuden alkoholilain myötä. Näin ei kuitenkaan ole käynyt.

Päivittäistavarakauppa ry teetti selvityksen Taloustutkimuksella, ja siinä selviteltiin muutoksia alkoholin hinnassa ja kulutustottumuksissa. Selvityksen valossa näyttää hyvältä, arvioidaan vähittäiskaupan piiristä.

– Ensimmäiset neljä kuukautta näyttäivät, että uudistus on ollut sekä sosiaali- ja terveyspoliittisesti että veropoliittisesti varsin onnistunut, arvioi toimitusjohtaja Kari Luoto Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Alkoholiveron nostamisen tuotoksi laskettu sata miljoonaa euroa näyttäisi toteutuvan, lasketaan selvityksessä.

Selvityksen tekijä yllättyy vain yhdestä seikasta.

– Aiemmin ennustimme kulutuksen kääntyvän nousuun, mutta se jatkoikin laskuaan, sanoo tutkimusjohtaja Pasi Holm Taloustutkimuksesta.

Viron kiristys näkyy

Ennusteiden mukaan sen sijaan näyttää menneen se, että oluen hinta on kääntynyt laskuun, matkustajatuonti on Virosta on vähentynyt ja kotimaassa Alkon myynti on vähentynyt.

– Kun ruokakauppojen valikoima on laajentunut, se on vähentänyt vahvojen oluiden ja lonkeroiden kysyntää Alkoissa, sanoo Holm.

Matkustajatuonnin vähenemiseen eniten lienee vaikuttanut se, että Viro on kiristänyt alkoholiverotustaan.

Sekä selvityksen tilaaja että tekijä myöntävät auliisti, että tulokset ovat parhaimmillaankin vasta suuntaa-antavia, sillä tuotevalikoiman muotoutuminen, hintakilpailu ja mahdolliset muutokset juomatottumuksissa ovat vielä kesken.

– Luotettavan arvion saamiseksi on tietenkin odotettava kesän tilastot, sillä kesä on oluen ja lonkeron kulutuksen huippuaikaa, sanoo Holm.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori odottaisi pidempäänkin.

– Mielellään mukaan pitäisi saada koko vuoden 2018 tilastot. Ja jotta muutokset haittavaikutuksiin saataisiin mukaan, olisi odotettava vielä pari vuotta, ennen kuin voidaan luotettavasti arvioida uuden alkoholilain vaikutuksia, sanoo tutkimusprofessori Pia Mäkelä THL:stä.

Mäkelän mukaan neljän kuukauden tilastoista ei voi tehdä edes varovaisia alustavia arvioita lakimuutoksen vaikutuksista.

Ennusteet voivat mennä pieleen

THL:ää on arvosteltu ylimitoitetusta ennusteesta, mitä tulee alkoholin kulutuksen kasvuun. Tutkimusprofessori huomauttaa, ettei vielä voida sanoa, kenen ennuste lopulta osuu lähimmäksi.

– Mielestäni tätäkin on liian varhaista arvioida, kun lain kokonaisvaikutusta ei tiedetä. Toki suurin osa ennusteista menee pieleen, enkä pysty takamaan, että oikeassa oltaisiin. Mutta mielenkiinnolla katsotaan asiaa sitten ensi vuoden puolella, sanoo Mäkelä.

Lisää aiheesta illan tv-uutisissa MTV3-kanavalla

Lue myös:

    Uusimmat