Kyyt piinaavat nyt lemmikkejä - Yhdellä klinikalla jopa 22 tapausta päivässä

Koiria on hoidettu kyyn puremien vuoksi tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Lemmikkejä kannattaa valvoa tarkkaan seuraavien kahden viikon aikana.

Tänä vuonna koiria on hoidettu kyyn puremien vuoksi paljon tavallista enemmän. Varsinais-Suomen pieneläinpäivystyksestä vastaavan Eläinlääkäriasema Turun hallintojohtaja Pauliina Kaivonen vahvistaa, että tapauksia on tänä vuonna jo noin sata.

– Pelkästään helatorstaina tapauksia oli yli 22.

Toukokuu on pahinta kyyaikaa ja Kaivonen uskookin runsaan purematapausten määrän johtuvan siitä, että tänä vuonna ulkoilukelit ovat olleet niin hyvät juuri silloin, kun kyitä on eniten.

Kaivosen kokemuksen mukaan puremat alkavat vähentyä toukokuun loppua kohti. Siihen saakka koiria ulkoiluttaessa kannatta olla tavallista varovaisempi.

– Pitää nähdä, missä koira on eikä kannata antaa yksin mennä nuuskimaan puskia tai heinikkoja, Kaivonen ohjeistaa.

– Kyyt hakeutuvat usein lämpimään, mutta varjoon, eli pahimpia paikkoja ovat kalliot, joilla on risukasoja ja heinikot ojien pientareilla.

Kanna eläinlääkäriin – älä anna kyylääkettä

Kaivosen mukaan koirat ulahtavat kivusta heti, kun kyy puree, ja myöhemmin pureman huomaa moninkertaiseksi turpoavasta puremakohdasta. Kyyt purevat koiria usein kuonoon, kissoja tassuun.

Kun pureman havaitsee, eläin kannattaa viedä heti lääkäriin – mielellään kantaen, niin että lemmikki joutuu liikkumaan mahdollisimman vähän.

– Kyyn myrkky rasittaa todella paljon munuaisia ja se leviää sitä enemmän, mitä enemmän eläin liikkuu.

Kyylääkettä ei kannata Kaivosen mukaan kuitenkaan antaa muuten kun eläimen hengityksen vaikeutuessa.

– Kyylääkkeet rasittavat munuaisia samoin kuin kyyn myrkky, joten sitä ei saa antaa. Mutta jos hengitystiet turpoavat, lääkkeen antaminen on pienempi paha. 

Lue myös:

    Uusimmat