Kysy liikenneturvallisuudesta: Miten sumuvaloja käytetään oikein?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Miten ja missä tilanteissa sumuvaloja käytetään? Milloin niitä ei ainakaan saa käyttää? 

Vastaus: Tieliikennelain mukaan sumuvaloja saa käyttää vain sumun sekä rankan vesi- tai lumisateen aikana. Takasumuvaloa saa käyttää myös silloin, jos ajoviiman tien pinnasta nostattama lumi, pöly tai loka oleellisesti rajoittaa ajoneuvon näkymistä taaksepäin.

Mikäli sinun on vaikea havaita edellä ajavan auton perää, on todennäköistä, että myös takanasi ajavan on vaikeaa nähdä sinut. Tällöin on syytä kytkeä takasumuvalo päälle auton havaittavuuden parantamiseksi ja peräänajoriskin pienentämiseksi.

Kun olosuhteet paranevat, on takasumuvalo syytä kytkeä pois päältä. Se on todella kirkas ja saattaa turhaan käytettynä häikäistä takana ajavaa. Toiset tienkäyttäjät saattavat tulkita hyvissä olosuhteissa palavan takasumuvalon virheellisesti jarruvaloksi, jolloin aiheutuu turhaa hämmennystä ja vaaratilanteita.

Tietyissä autoissa takasumuvalon saa kytkettyä päälle vain etusumuvalojen ollessa päällä. Tällöin on ajettava etusumuvalot päällä sellaisissakin tilanteissa, joissa vain takasumuvalon käyttö olisi perusteltua. Tämä on kuitenkin kyseisissä tilanteissa pienempi riski kuin ilman takasumuvaloa ajaminen.

Etusumuvalojen tarkoitus on parantaa lähialueen valaistusta haasteellisissa olosuhteissa kirkkaan mutta lyhyen valokeilan avulla. 

Usein etusumuvaloja näkee käytettävän lisävalonlähteenä pimeällä ajettaessa, vaikka olosuhteet eivät sumuvalon käyttöä edellyttäisi. Laki kuitenkin kieltää tämän. Etusumuvalojen valokeila on hyvin lyhyt ja leveä ja lyhyen kantaman vuoksi kuljettajalle ei maantienopeuksissa jää aikaa reagoida sumuvalojen valaisemalla tieosuudella havaitsemiinsa vaaroihin.  Koska kuljettajan silmät mukautuvat kirkkaasti valaistulle lähialueelle, saattaa kauempana olevalla hämärällä alueella jotain olennaista jäädä huomaamatta. Jos etusumuvalot ovat turhaan päällä, tulee kuljettajan tiedostamattaan havainnoitua aivan liian lähelle.

Sumuvaloja näkee käytettävän myös päiväsaikaan, hyvässä kelissä, jonkinlaisina ”koristevaloina”. Tämäkin on kielletty, koska turhaan päällä olevat sumuvalot häikäisevät muuta liikennettä.

Lue myös:

    Uusimmat