Kysely: Vihreät ylivoimaisesti suosituin puolue nuorten keskuudessa – vain harva varma valinnastaan

Vihreiden Touko Aalto jättää tehtävänsä 2:59

Vihreät on selvästi suosituin puolue nuorten keskuudessa, ilmenee nuorisoalan kattojärjestön Allianssin gallupista. 15–19-vuotiailta toisen asteen opiskelijoilta kysyttiin, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt ja heillä olisi äänioikeus.

Video: Vihreät ilmoitti viime viikolla puheenjohtaja Touko Aallon jättävän tehtävänsä.

Vihreiden suosio gallupissa oli 33,3 prosenttia. Toiseksi sijoittui kokoomus (20,9 prosenttia) ja kolmanneksi keskusta (14,1 prosenttia). Muut puolueet jäivät mittauksessa alle kymmenen prosentin kannatukseen.

Allianssin gallupin tulokset

1. Vihreät: 33,3 %

2. Kokoomus: 20,9 %

3. Keskusta: 14,1 %

4. Perussuomalaiset: 9,6 %

5. SDP: 8,4 %

6. Vasemmistoliitto: 4,6 %

7. RKP: 2,5 %

8. KD: 1,7 %

8. Siniset: 1,7 %

Muu (kuten pienpuolueet): 2,9 %

Viime aikojen kannatusmittauksissa parhaiten menestynyt SDP jäi perussuomalaisten jälkeen viidenneksi 8,4 prosentin kannatuksella.

Kysely toteutettiin nettikyselynä syyskuussa. Siihen vastasi reilut 2 000 toisen asteen opiskelijaa.

Äänestysinto suurta, varma valinta vain harvalla

Vain noin 15 prosenttia nuorista koki suurta varmuutta puoluevalinnastaan. He eivät nähneet mahdollisena muun kuin ensisijaisesti valitsemansa puolueen äänestämisen.

Allianssin kyselyyn vastanneiden nuorten äänestyshalukkuus oli hyvin korkealla tasolla. Lähes kaikki vastaajista kertoivat äänestävänsä tulevaisuudessa presidentin- ja eduskuntavaaleissa. Eniten epävarmuutta äänestämisen suhteen oli maakunta- ja eurovaaleissa, joiden kohdalla noin joka kymmenes vastaajista kertoi, ettei varmasti tai melko varmasti aio tulevaisuudessa äänestää kyseisissä vaaleissa.

Nuorten äänestyshalukkuuteen eniten vaikuttavat tekijät olivat gallupin mukaan halu vaikuttaa itselle tärkeään yhteiskunnalliseen kysymykseen, äänestämisen kokeminen kansalaisvelvollisuutena sekä omille arvoille sopivan puolueen löytäminen. 38,5 prosenttia vastaajista kertoi äänestävänsä heikentääkseen epämieluisan puolueen tai ehdokkaan menestystä.

Lue myös:

    Uusimmat