Kun koulujen alku koittaa ja mökeiltä palataan takaisin arjen rutiineihin, näkyy katukuvassa yhä enemmän kouluikäisiä. Tuoreimman tutkimuksen mukaan koululaisia kuitenkin näkyy enemmän kauppakeskuksissa kuin kaupungilla.
Tuoreesta YouGov Finlandin tekemästä tutkimuksesta selviää, että yli puolet suomalaisvanhemmista pitää kauppakeskuksia turvallisimpina paikkoina kuin kaupunkikeskustoja. He päästävät kouluikäisen lapsensa mieluummin yksin kauppakeskukseen kuin kaupungille.
– On ihan ymmärrettävää, että yli puolet vanhemmista pitää kauppakeskuksia turvallisempina paikkoina kuin kaupunkikeskustoja. Ovathan kauppakeskukset rajoitettuja tiloja, joissa on valvontaa ja esimerkiksi hätätilanteessa saatavilla apua nopeasti, Suomen Kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Tiuraniemi kommentoi tutkimustuloksia.
– Lasten on turvallisempaa liikkua yksin kauppakeskuksessa, jossa ei ole esimerkiksi autoja ja muuta liikennettä. Koska keskuksesta löytyy monentyyppisiä palveluita, on perheillä mahdollisuus jakaa asiointiaikaansa monipuolisemmin, Tiuraniemi jatkaa.
Sosiaalinen tila luo turvallisuutta
Kauppakeskuksen liikkeet ja siellä asioivat sekä vapaa-aikaansa viettävät ihmiset muodostavat tietynlaisen yhteisön, josta muodostuu niin kutsuttu sosiaalinen kontrolli. Muiden ihmisten läsnäolo on nimenomaan se, jolla on suuri merkitys turvallisuuden tunteessa.
– Kauppakeskus vastaa yhteisten tilojen turvallisuudesta, ja liikkeet vastaavat omistaan. Mutta koko keskuksen turvallisuutta kehitetään yhteistyössä kauppakeskuksen johdon ja kauppiaiden kanssa. Kaupan myyjällekin on varmasti turvallisempaa työskennellä yksin ilta-aikaan kauppakeskuksessa sijaitsevassa liikkeessä kuin yksin kadunvarren kivijalkamyymälässä, Tiuraniemi pohtii.
Yksi merkittävä kauppakeskusten turvallisuuden kehittämisen osa-alue on ollut viime vuosina laaditut turvallisuusjohtamisen työkalut.
– Niissä kartoitetaan ja arvioidaan kauppakeskusten mahdollisia turvallisuusriskejä, joiden mukaan voidaan sitten kehittää toimintamalleja. Turvallisuusasiat ovat jatkuvaa kehittämistä.
MTV3/Deski