Mainos

Kysely: Suojatiestä piittaamattomille autoilijoille ankarammat rangaistukset

Suomalaiset haluaisivat lisätä valvontaa ja rangaistuksia suojateillä ruotsalaisia hanakammin.

Liikenneturvan teettämästä kyselystä selvisi, että peräti kahdeksan kymmenestä suomalaisesta haluaisi ankarammat rangaistukset autoilijoille, jotka eivät anna tilaa suojatielle astumassa olevalle jalankulkijalle.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että suojateiden kunnioittamisesta pitäisi muistuttaa autoilijoita nykyistä enemmän. Heistä viisi (51%) on tästä asiasta täysin samaa mieltä ja neljä (39%) osittain samaa mieltä. Ruotsalaisista tätä mieltä on vain vajaat seitsemän kymmenestä (68%)

Lähes joka kahdeksas suomalaisen on myös sitä mieltä, että autoilijoita, jotka eivät anna jalankulkijalle tilaa suojatiellä, tulisi rangaista nykyistä ankarammin. Täysin samaa mieltä tästä on tutkimuksen mukaan 37% ja osittain samaa mieltä 40 % suomalaisista. Ruotsalaisista tätä mieltä on joka kuudes (60%).

Suomalaiset haluaisit kyselyn mukaan myös lisätä valvontaa suojateillä. Näin ajattelee kyselyn mukaan suomalaisista useampi, kuin joka seitsemäs. Joka neljäs suomalainen (26%) on tästä asiasta täysin samaa mieltä ja joka toinen (48%) osittain samaa mieltä. Ruotsalaisista valvontaa haluaisi lisätä vain joka viides (49%).

Tiedot selviävät Liikenneturvan YouGov Finlandilla teettämästä kyselystä. Tiedot kerättiin www-kyselynä Suomessa ja Ruotsissa heinäkuussa 2014. Kyselyyn osallistui yhteensä 1 001 suomalaista, joista autoilijoita oli 814. Ruotsalaisia vastaajia oli 1 005, joista autoilijoita oli 835

Liikenneturva lisäisi suojateiden valvontaa

Vaikka säännöt ovat Suomessa ja Ruotsissa samat, niin Ruotsissa on pystytty tehokkaalla valvonnalla saamaan suojatien kunnioitus paremmalle tolalle, kuin Suomessa, kertoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

– Kun puhutaan tämän tyyppisistä säännöistä, ne vaativat uskottavaa valvontaa tuekseen, se on ihan avaintekijä tässä.

– Valistusta ja tiedotusta tarvitaan, mutta homma ei toimi ilman uskottavaa valvontaa, sanoo Tarvainen.

Suojatien eteen pysähtyneen auton ohittaminen pysähtymättä on yleistä

Liikenneturvan teettämästä kyselystä käy ilmi myös se, että suomalaisten mielestä suojatien eteen pysähtyneen auton ohittaminen pysähtymättä on yleistä. Näin ajattelee useampi, kuin joka seitsemäs suomalainen (72%). Ero ruotsalaisiin on selkeä, sillä heistä näin ajattelee vain joka neljäs (25%).

Kun Ruotsissa on haluttu tehostaa suojatiekäyttäytymistä ja sääntöjen noudattamista, niin sitä on tuettu nimenomaan tehokkaalla valvonnalla, sanoo Tarvainen.

– Ruotsissa ollaan tässäkin asiassa Suomea askelta edellä.

Kyse on Tarvaisen mukaan kulttuurierosta. Ruotsalaiset arvostavat turvallisuutta laajemmin ja heillä on siitä kokemusta pidemmältä ajalta, kuin meillä suomalaisilla, Tarvainen lisää.

– He ovat valmiita hyväksymään rajoituksia, vaikkapa juuri tieliikenteessä liikkumiseen helpommin sillä perusteella, että se parantaa turvallisuutta.

Suomessa joudutaan paljon enemmän perustelemaan sääntöjen hyödyllisyyttä., Tarvainen kertoo.

Autoliiton mielestä valistus on jo purrut

Suojatiekäyttäytymisestä on puhuttu viime aikoina aika paljon, toteaa Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

– Subjektiivinen näkemykseni tuolta liikenteestä on se, tien antaminen jalankulkijoille olisi vähän lisääntynyt, sanoo.

Tolvanen ei usko, että rangaistusten lisääminen parantaisi autoilijoiden käytöstä suojateillä. Valistus ja valvonta sen sijaan ovat tärkeitä, Tolvanen lisää.

– Tärkeintä on se, että tästä puhutaan paljon ja saadaan ihmiset oikeasti ajattelemaan asiaa.

Jalankulkijoilla on tietenkin oma vastuunsa asiassa, Tolvanen muistuttaa.

– Jalankulkijan vastuu on siinä, että hän tekee selkeästi tiettäväksi sen, että on astumassa suojatielle. Katsekontaktin ottaminen on tärkeää.

– Jalankulkijan pitää myös tulla nähdyksi, mikä tarkoittaa syksyn pimeillä heijastimen käyttöä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.