Perheyritykset pelkäävät lakkojen syövän suomalaistuotteiden kilpailukykyä – "Sähköpyörien osia odottaa merikonteissa"

Lakot iskevät perheyrityksiin 2:31
Näin lakot iskevät perheyrityksiin.

Poliittiset lakot ovat aiheuttaneet haittaa yli neljälle viidestä Perheyritysten liiton kyselyyn vastanneesta yrityksestä.

Perheyritysten liiton jäsenkyselyyn vastanneista yli puolet koki, että syksystä asti pidetyt poliittiset lakot ovat aiheuttaneet heille vähintään jonkin verran haittaa. Lähes 18 prosenttia vastaajayrityksistä arvioi lakkojen haitanneen heitä melko paljon, kun taas 15 prosenttia vastanneista arvioi lakkojen haitanneen heidän yritystään erittäin paljon.

Lakot ovat kyselyn vastausten perusteella heikentäneet muun muassa yritysten tulosodotuksia, kasvunäkymiä ja vaikeuttanut toimitusketjuja.

– Poliittiset lakot, jotka kohdistuvat satamien sulkemiseen, ovat erityisesti vientiä tekeville perheyrityksille haitallisia. Kansainvälisessä kaupassa luotettavuus on todella tärkeää. Jos tilauksia ei pystytä lakkojen vuoksi toimittamaan, luottamus on mennyttä, sanoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen liiton tiedotteessa.

Perheyritykset pelkäävät vaikutuksia suomalaistuotteisiin

Toimitusketjujen ongelmat iskevät esimerkiksi Helkaman polkupyörätehtaalle Hankoon, jossa on käynnistymässä vuoden vilkkain sesonki. Lakoista aiheutuu kuitenkin se, etteivät uutuuspyörät ehdi kauppoihin silloin, kun niille olisi kysyntää, kerrotaan Perheyritysten liitosta.

– Sähköpyörien osia odottaa merikonteissa emmekä saa niitä tuotantoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailijoiden ulkomailla valmistetut tuotteet saadaan myyntiin siinä vaiheessa, kun omia polkupyöriämme päästään vasta kasaamaan, sanoo Helkama Emotor -konsernin hallituksen puheenjohtaja Satu Helkama.

– Osa asiakkaille lupaamistamme toimituksista tulee väistämättä myöhästymään. Lakot osuvat nyt erityisen kipeästi suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyyn.

Perheyritysten liiton sähköiseen kyselyyn vastasi 12.–18.3.2024 yhteensä 161 jäsenyrityksen edustajaa. Liitolla on yli 500 jäsenyritystä. Suurin osa kyselyyn vastanneista on Perheyritysten liiton mukaan yrityksiä, joiden liikevaihto on enintään 50 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä enintään 250.

Yritykset selvittivät lakkojen vaikutuksia. Haastattelussa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen ja Helkama Emotorin hallituksen puheenjohtaja Satu Helkama.

Yritykset selvittivät lakkojen vaikutuksia 10:56

Lue myös:

    Uusimmat