Kysely: Perussuomalaiset lisää vastakkainasettelua – Tutkimuspäällikkö: Kärjistynyt puhe on "uhka demokratialle"

Politiikan kärjistynyt puhekulttuuri vähentää erityisesti nuorten ja naisten kiinnostusta osallistua politiikan tekemiseen.

Lähes 60 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että perussuomalaisten toiminta lisää vastakkainasettelua, käy ilmi Ajatuspaja Alkion kansalaiskyselystä.

Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastaajista on sitä mieltä, että puhekulttuuri on Suomessa kärjistynyt viiden viime vuoden aikana.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin, millaista puhetta ja toimintaa kansalaiset poliitikoilta ja puolueilta odottavat ja arvostavat.

Kyselyn mukaan suomalaiset arvostavat politiikassa eniten sillanrakentajuutta ja yhteistyötä. Poliitikoiden odotetaan puhuvan suoraan ja ymmärrettävästi, mutta käyttäytyvän kuitenkin hyvin.

Ajatuspaja Alkio on keskustaa lähellä oleva ajatushautomo, jonka arvopohja rakentuu alkiolaisuudelle.

Perussuomalaiset: Hakaristilipun kieltäminen "vaikea juridinen kysymys" 2:20
Perussuomalaiset: Hakaristilipun kieltäminen "vaikea juridinen kysymys".

"Uhka demokratialle"

Suora ja kaunistelematon puhe oli suositumpaa perussuomalaisten kannattajien keskuudessa kuin muiden puolueiden.

– Suoraan puhuminen näyttää perussuomalaisten kannattajien mielestä jättäneen varjoonsa jopa toisten ihmisten kunnioittamisen ja ymmärtämisen sekä rakentavan ja tietoon perustuvan puheen, tutkimuspäällikkö Pauliina Maukonen sanoo Ajatuspaja Alkion tiedotteessa.

Politiikan kärjistynyt puhekulttuuri vähentää erityisesti nuorten ja naisten kiinnostusta osallistua politiikan tekemiseen.

– Uhka demokratialle on olemassa. Tämä voi johtaa pitkällä tähtäimellä siihen, että politiikan tekijöiden joukko yksipuolistuu ja yksiäänistyy, Maukonen sanoo.

Aula Researchin toteuttamaan kyselyyn vastasi kesäkuussa hieman yli tuhat henkilöä.

Aiheuttaako joidenkin Perussuomalaisten kansanedustajien poliittinen kokemattomuus ylilyöntejä? Riikka Purra vastaa 1:02
Aiheuttaako joidenkin Perussuomalaisten kansanedustajien poliittinen kokemattomuus ylilyöntejä? Riikka Purra vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat