Kysely: Nuoret kaipaavat enemmän tietoa opiskeluvaihtoehdoista – moni pohtinyt myös opintojen keskeyttämistä

Nuorisolääketieteen asiantuntija ehdottaa: Lyhyemmät oppitunnit ja karsitut välitunnit takaisin 0:33
Video: Helsingin yliopiston dosentti Silja Kosolan mukaan Suomen kouluissa pitäisi tehdä tutkimus, siitä pitäisikö välitunteja olla enemmän palaamalla vain 45 minuutin oppitunteihin.

Suurin osa toisen asteen opiskelijoista on joskus miettinyt opintojensa keskeyttämistä.

Peruskoululaiset kaipaavat kouluilta nykyistä enemmän tietoa peruskoulun jälkeisistä opinnoista, ilmenee opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttamasta kyselystä.

Kyselyssä haluttiin selvittää peruskoulun, lukion ja ammattioppilaitosten oppilaiden ja opiskelijoiden ajatuksia koskien oppivelvollisuuden laajentamista, ja se toteutettiin osana oppivelvollisuuden laajentamisen valmistelua.

Hieman reilu viidennes vastanneista toivoi mahdollisuutta tutustua lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin tai työpaikkoihin konkreettisesti tutustumisjaksojen kautta tai kuulemalla toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevien omia kertomuksia opiskelusta. Lähes viidennes vastanneista ilmoitti myös kaipaavansa tai kaivanneensa henkilökohtaista ohjausta päätöksenteossa valittaessa toisen asteen opiskelupaikkaa.

Erityisesti ammattioppilaitosten opiskelijat puolestaan toivoivat tutustumisjaksoja työpaikoille.

Lähes kaikki aikovat jatkaa opiskelua peruskoulun jälkeen

Suurin osa kyselyyn vastanneista nuorista ilmoitti aikovansa jatkaa tai jatkaneensa opintoja heti peruskoulun jälkeen. Kaksi prosenttia suunnitteli siirtymistä perusopetuksen lisäopetukseen eli kymppiluokalle tai valmentavaan koulutukseen.

Yksi prosentti ilmoitti, ettei aio jatkaa opiskelua nykyisen oppivelvollisuuden päätyttyä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista peruskoulun ja toisen asteen oppilaista ja opiskelijoista piti päätöstä opiskelupaikasta helppona ja vain joka kymmenes vaikeana. Vajaa kolmannes ilmoitti miettineensä päätöstä pitkään.

Kyselyn perusteella ammattioppilaitosten opiskelijat pohtivat päätöstä peruskoulun jälkeisistä opinnoista pidempään ja pitivät sitä vaikeampana kuin lukiolaiset.

Moni on pohtinut opintojen keskeyttämistä

Kyselyn mukaan suurin osa toisen asteen opiskelijoista on harkinnut opintojensa keskeyttämistä, tai ajatus keskeyttämisestä on ainakin käynyt mielessä. Tulos on sikäli yllättävä, että vuoden 2019 Lukiolaisbarometrissä ja Amisbarometrissä alle 17-vuotiaista suurin osa uskoi valmistuvansa. Lukiolaisista näin ajatteli tuolloin 97 prosenttia ja ammattioppilaitosten opiskelijoista 95 prosenttia.

Kyselyssä opintojen keskeyttämisen tai sen harkitsemisen syiksi opiskelijat ilmoittivat useimmiten henkilökohtaisen syyn. Merkittävä keskeyttämisen syy on myös se, että opiskeltava ala ei tunnu omalta tai kiinnosta opiskelijaa. Taloudelliset syyt eivät olleet kyselyn perusteella merkittävä syy keskeyttää opintoja.

Kyselyssä moni keskeyttänyt tai keskeyttämistä harkinnut opiskelija peräänkuulutti henkilökohtaisen ohjauksen sekä neuvonnan tarvetta. Keskeyttämisen yhteydessä apua ja tukea tarvinneista kyselyyn vastanneista opiskelijoista yli puolet olisi kaivannut nimenomaan henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa oman polkunsa löytämiseksi.

Kysely oli avoinna maalis-huhtikuussa, ja siihen tuli lähes 5 500 vastausta, joista huomioitiin reilut 5 300 keskenään vertailukelpoista vastausta.

Hallituksen esitys oppivelvollisuuden laajentamisesta eduskunnalle annetaan syksyllä 2020. Lain on tarkoitus tulla voimaan elokuun 2021 alussa.

Lue myös:

    Uusimmat