Kysely: lähes 40 prosenttia opettajista on pohtinut alanvaihtoa korona-aikana

8:29
Katso video: Korona-aika rasittaa kouluissa – nyt ääneen opettajat

OAJ:n tekemän kyselyn mukaan esihenkilöistä noin kolmannes on pohtinut alanvaihtoa.

OAJ:n tuore kysely selvitti opetusalalla työskentelevien näkemyksiä alanvaihdosta korona-aikana. Kyselyyn vastasi 1872 opetusalan kaikilla asteilla työskentelevää henkilöä, joista 140 oli esihenkilöitä, kuten rehtoreita ja päiväkodinjohtajia.

Alanvaihtoa on pohtinut kolmasosa vastaajista. Korona-ajan tuottama kuormittavuus on saanut opettajat pohtimaan hakeutumista pois kasvatus-koulutus-alalta. Alanvaihtoa ovat pohtineet lähes 40 prosenttia opettajista varhaiskasvatuksessa, peruskoulutuksessa ja lukiossa. Esihenkilöistä alanvaihtoa on pohtinut noin kolmannes.

Opettajat ovat kyselyn mukaan kokeneet saaneensa epäselviä ja vaikeasti toteutettavia ohjeita, jotka ovat lisänneet työn kuormittavuutta.

Reilu kolmannes esihenkilöitä kokivat ohjeiden olleen epäselviä. Enemmistö esihenkilöistä kokivat myös, että ohjeet viestittiin liian myöhään. Valtaosa esihenkilöistä on kokenut korona-ajan työkuorman erityisen kuormittavana.

Työyhteisön tuki osoittautui esihenkilöille ja opettajille tärkeäksi. Kyselyn mukaan kolme neljästä opettajasta kokee, että korona-ajasta on selvitty opetusalalla kunnialla. Eri mieltä oli viidesosa vastaajista.

Yli puolet kyselyyn vastanneista esihenkilöistä koki työyhteisön myös kehittyneen korona-aikana. Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että työyhteisössä annetaan ja saadaan tukea.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja