Kysely: Lähes 40 prosenttia nuorista huolissaan tulevan eläkkeensä määrästä – "Niin pieni, ettei se riitä elämiseen"

Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään horjuu – yli 40 prosentia pitää YEL-jäjestelmää epäluotettavana 2:57
Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään horjuu

Työeläkeyhtiö Elo kysyi nuorilta, mitä ajatuksia työeläke ja työeläkeote heissä herättävät.

Kyselyssä nuorilta kysyttiin heidän suhtautumistaan työeläkeotteeseen. Nuorilta kysyttiin muun muassa, tietävätkö he, mikä merkitys työeläkeotteella on ja millainen tunne työeläkeotteesta on jäänyt.

Lisäksi kyselyssä annettiin mahdollisuus avata tarkemmin omia eläkeajatuksiaan. Kyselyn perustella nuorilla ei ole riittävästi tietoa työeläkkeistä. He eivät esimerkiksi tiedä, miten eläke muodostuu.

Moni myös kommentoi, etteivät eläkeasiat kiinnosta vielä nuorena, ja että aikoo perehtyä asioihin lähempänä eläkeikää.

Kyselyn tulokset ovat hyvin saman suuntaiset kuin Eläketurvakeskuksen toukokuussa 2021 toteutetussa Eläkebarometri 2021 -tutkimuksessa.

Eläkebarometrin mukaan eläketietämys paranee iän karttuessa, ja alle 25-vuotiaista nuorista vain 16 prosenttia koki tuntevansa eläkeasiat hyvin tai melko hyvin.

Tietojen tarkastaminen kannattaa

Työeläkeyhtiö Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara toteaa, että moni nuori ajattelee miettivänsä eläkeasioita lähempänä H-hetkeä, mikä on ymmärrettävää.

– Työuran varrella saadut ansiot kuitenkin vaikuttavat tulevaan eläketurvaan ja omia elämänvalintoja tehdessä on hyvä tunnistaa niiden vaikutus eläkkeeseen, Saulivaara huomauttaa tiedotteessa.

Elon kyselyyn vastanneista nuorista 28 prosenttia on tarkistanut työeläkeotteensa ja kokee saaneensa siitä tärkeää tietoa.

Vastaajista 25 prosenttia vastaajista on tarkistanut työeläkeotteensa, muttei tiedä, onko tieto tarpeellista. Loput vastaajista ei muistanut tarkistaneensa työeläkeotettaan.

– Työeläkeotteella on kaikki työeläkettä kerryttäneet ansiotiedot. Tuleva eläke perustuu näihin tietoihin ja siksi työeläkeotteen tarkistaminen on tärkeää, Saulivaara sanoo

Tieto auttaa voittamaan pelkoja

Kyselyyn vastanneista nuorista lähes 40 prosenttia on huolissaan tulevan eläkkeensä määrästä.

Huoli eläkeiän toimeentulosta korostui myös avovastauksissa, joissa moni vastaaja pohti pätkätöiden, opiskelujen ja väestön ikääntymisen vaikutusta omaan eläkkeeseensä.

Nuorten huoli eläketurvasta konkretisoituu erään nuoren vastauksessa: ”Eläke tulee olemaan niin pieni, ettei se riitä elämiseen”.

Eläkeasioiden ymmärtäminen voi Satu Saulivaaran mukaan vähentää osin turhiakin pelkoja toimeentulosta.

– Sähköistä työeläkeotetta säännöllisesti seuraamalla näkee oman eläkkeensä kehittymisen, mikä omalta osaltaan vahvistaa myös uskoa koko eläkejärjestelmään, sanoo Saulivaara.

Lue myös:

    Uusimmat