Ensihoitajia pahoinpidellään ja uhkaillaan – kysely: joka neljäs pahoinpidelty työssään

Väkivalta on arkipäivää ensihoitajan työssä. Joka neljäs ensihoitaja on joutunut pahoinpidellyksi työssään, kertoi Ensihoitoalan Liitto tuoreen kyselyn perusteella tiistaina.

Lisäksi yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi kokeneensa työssään uhkailua tai väkivaltatilanteita. Ensihoitajat saavat tappouhkauksia, heitä tönitään, heitetään tavaroilla tai uhkaillaan terä- ja ampuma-aseilla.

– Suunta on selkeästi muuttunut. Itse olen 16 vuotta ollut ambulanssissa. Silloin, kun itse aloitin, ei se tällaista ollut. Tietysti väkivallan määrä riippuu paljon myös siitä, millä alueella on työssä, kertoo Sanna Kauppinen Suomen Ensihoitoalan Liitosta.

– Olemme huolissamme siitä, että emme kai ala itsekin ajatella niin, että väkivalta kuuluu tähän työhön. Ajattelemme, että meitä saa tuuppia ja töniä. Se, miksi tähän projektiin on lähdetty, johtuu siitä, että meitä kohtaan rikkomisesta saa niin mitättömiä rangaistuksia. Se ei ole virkamiehen väkivaltaista vastustamista samalla tavalla kuin pelastajaa ja poliisia kohtaan rikkoessa, Kauppinen jatkaa.

Kysely tukee Kauppisen kantaa. Sen mukaan liki 40 prosenttia esiin nostetuista tilanteista ei johtanut jatkotoimenpiteisiin.

Ennakointi ja koulutus auttavat

Ensihoitajien turvallisuutta on pyritty parantamaan muun muassa turvaliiveillä, jotka suojaavat lähinnä pisto- ja viiltohaavoilta.

– Itse olen sitä mieltä, etteivät ensihoitajille kuulu pamput ja pippurisumutteet, vaan ne ovat poliisin työvälineitä. Meidän pitää löytää muita keinoja: ennakointi on tärkeintä yhdessä turvallisuuskoulutuksen kanssa, jotta pystyisimme välttämään mahdollisimman paljon näitä tilanteita, Kauppinen aprikoi.

Myös rangaistuksia koventamalla asiaan voitaisiin ensihoitajien mukaan vaikuttaa. Rangaistusten palomiehiin ja ensihoitajiin kohdistuvista rikoksista tulisi olla samanlaisia kuin mitä ne ovat virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

– Jos sitä kautta saataisiin sellainen muutos, että ihmiset miettisivät kaksi kertaa ennen kuin huitaisevat tai tuuppaavat, Kauppinen toivoo.

Suomessa on 4 000–6 000 ensihoitajaa tai ensihoitotyötä tekevää. 

Lue myös:

    Uusimmat