Mainos

Kysely: Alkoholihaittoihin puuttuminen tökkii työpaikoilla – odotetaan korjautuvan itsestään

Alkoholin aiheuttamiin haittoihin ei puututa työpaikoilla ajoissa. Tätä mieltä on enemmistö työpaikkojen henkilöstön työoloihin ja hyvinvointiin vaikuttavista avainhenkilöistä, käy ilmi A-klinikkasäätiön kyselytutkimuksesta.  

Kyselyssä jopa kolmasosa vastasi, että työpaikalla ei ole ollut alkoholihaittoja ja niiden ennaltaehkäisyä koskevaa koulutusta. Yli puolet toivoi lisää tietoa alkoholin merkityksestä työkykyyn, työssä jaksamiseen ja työstä palautumiseen.  

Vastanneiden mielestä alkoholinkäyttöön puututaan useimmiten silloin, kun työntekijä on humalassa tai krapulassa työpaikalla.  
– Kysely osoittaa, että työpaikoilla tarvitaan edelleen koulutusta alkoholihaittojen ennaltaehkäisyyn. Varhaisen puuttumisen malli ja päihdeohjelma ovat laajasti käytössä, mutta alkoholihaittoja ehkäiseviä menetelmiä ja välineitä, kuten itsearviointitestejä ja teemapäiviä, käytetään vain vähän, sanoo tutkimuspäällikkö Jouni Tourunen A-klinikkasäätiöstä.  

Päihteidenkäyttö aiheuttaa työelämässä muun muassa työtapaturmia, poissaoloja ja työn laadun heikkenemistä. Välittömiä kustannuksia syntyy vuosittain arviolta 1,4 miljardia euroa ja välillisiä kustannuksia noin 4-6 miljardia.  

Kyselyyn vastasi viime vuoden marraskuussa reilut 800 henkilöä. He edustivat luottamushenkilöitä, työsuojelua, esimiehiä, henkilöstöhallintoa ja työterveyshuoltoa.  

Kysely on osa Alkon, Työterveyslaitoksen, Työturvallisuuskeskuksen, A-klinikkasäätiön ja EHYT ry:n Selvästi hyvää työtä -ohjelmaa.  


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja