Kypsyvä marjasato houkuttelee kansaa metsiin eivätkä kaikki löydä aina takaisin – vältä eksyminen näillä poliisin vinkeillä!

Poliisi on saanut lukuisia tehtäviä hillasoille eksyvistä ihmisistä – Lapin poliisi antaa neuvot marjastajille 5:05

Ihmiset ovat lähteneet muhkeiden hillasaaliiden toivossa soille. Poliisi sen sijaan poimii talteen mehevien marjojen sijaan eksyneitä marjastajia. 

Lapin poliisilla on ollut ylikonstaapeli Jari Seppälän mukaan heinäkuussa toistakymmentä tehtävää, jotka ovat keskittyneet hillastukseen. Hillakausi on varsin lyhyt ja siksi eksymiset tapahtuvat usein lyhyen aikavälin sisällä, mikä lisää poliisin kiirettä. 

Seppälän mukaan tänä kesänä on erityisesti noussut esille yksi eksyjäprofiili ylitse muiden: kokeneet, hieman iäkkäämmät hillastajat.

– He ovat lähteneet katselemaan valmiiksi hyviä marjapaikkoja ilman eväitä ja puhelinta, hän kertoo.

Seppälän mukaan huolestuneet omaiset ovat onneksi ilmoittaneet marjastajista, jotka eivät ole palanneet reissuiltaan. 

– Onneksi kaikki eksyneet on löydetty. Osa vähän janoisina ja heikkokuntoisina, mutta kaikki ovat päässeet läheistensä luo, hän tiivistää.

Poliisin neuvot marjastajille

Ylikonstaapeli Jari Seppälä listaa MTV Uutiset Liven haastattelussa vinkkejä, joiden avulla kadonneen marjastajan etsiminen on helpottuu huomattavasti. Nyt kun hillaa on metsissä runsaasti, on Seppälän mukaan erinomainen tilaisuus siirtää tietotaitoa nuoremmille sukupolville. 

Seppälän mukaan ennen marjaretkeä on tärkeä miettiä tarkkaan mihin mennään, kenen kanssa ja minkälaiset varusteet on hyvä ottaa mukaan. Tärkeintä on kuitenkin ilmoittaa jollekulle ulkopuoliselle siitä, mille suolle ollaan menossa ja mihin auto jätetään.

Seppälä suosittelee myös matkapuhelimen sujauttamista mukaan taskuun.

– Puhelinta ei saa jättää kotiin tai autoon siinä pelossa, että se menee hukkaan. Puhelimen pitää olla mukana matkassa. 

Älypuhelimeen kannattaa myös ladata 112-sovellus, sillä se määrittää Seppälän mukaan eksyneen tarkan sijainnin maastosta. 

– Se antaa kyllä tarkan paikan maastosta. Toki kokeneimmilla hillastajilla ei ole usein sellaista älykännykkää, johon sovelluksen saa. 

– Jos tavallisella puhelimella saadaan yhteys hätäkeskukseen, sen kautta voidaan toki määrittää myös soittajan sijainti. 

Ylikonstaapeli suosittelee marjastajia pukeutumaan värikkäisiin vaatteisiin. Värikkäät vaatteet helpottavat eksyneen ihmisen löytämistä, sillä ne näkyvät avoimessa maastossa kauas. 

Lue myös:

    Uusimmat