Metsään eksyy usein kokenut marjastaja – "Moni aikoi vain käväistä lyhyen reissun"

Metsissä eksyvät usein kokeneet marjastajat. Poliisi kehottaa marjastajia valmistautumaan ja varustautumaan marjastukseen siten, että he osaavat omin avuin pois maastosta tai pärjäävät siellä avun tuloon asti.

Pelkästään Oulun poliisilaitoksen alueella eksyy noin kolmisenkymmentä marjastajaa joka vuosi.

– Moni eksynyt marjastaja aikoi vain käväistä lyhyen reissun jossain pelkkä sanko mukanaan, ja sinä aikana jotain menikin pieleen, sanoo ylikomisario Jyrki Kivirinta poliisin tiedotteessa.

Poliisin mukaan eksyneet marjastajat ovat yleensä hyvin kokeneita. Kokemuksen vuoksi moni yliarvioi oman jaksamisensa ja osaamisensa.

Kaikenikäisten ja -tasoisten marjastajien tulisihuomioida eksymisen riski.

Mukaan eväitä ja juomista

Tärkeintä marjaan lähtiessä olisi, että mukaan lähtisi joku seuraksi. 

Jos metsään joutuu lähtemään yksin, kannattaa aikeistaan kertoa läheiselle. Näin eksyneestä voi ilmoittaa hätäkeskukseen, jos marjastajan epäillään eksyneen.

Poliisi neuvoo maastoon lähtijöitä pukeutumaan värikkäästi, jolloin etsijöiden on mahdollista huomata marjastaja. Eksyneen kannattaa hakeutua avaralle paikalle, josta hänet voidaan havaita helpommin.

Marjastajan on hyvä pitää huolta jaksamisestaan pakkaamalla marjaretkelle mukaan riittävästi eväitä, juomista sekä välttämättömät lääkkeet. Tulenteko- ja suunnistusvälineitä kannattaa kantaa mukana.

Jos eksyy marjametsällä, on tärkeää, että ei lähde säntäilemään ympäriinsä. Poliisi kehottaa rauhoittumaan paikallaan ja ottamaan ensimmäiseksi yhteyttä hätäkeskukseen. 

Suositeltua on soittaa hätäkeskukseen 112-sovelluksen kautta, sillä näin hätäkeskus saa tiedon soittajan tarkasta sijainnista. Puhelimen akkua kannattaa yrittää säästää marjastamisen ajan.

Poliisi neuvoo marjastajia jakamaan ohjeita keskenään.

– Siinä ei menetä mitään, jos vähän jakaa marjastajalle hyviä neuvoja ja tarjoaa apua. Marjastajan eksyminen sen sijaan on usein ikävä ja ahdistava tilanne myös hänen läheisilleen, joten koetetaan yhdessä vähentää eksymisiä ja helpottaa etsintöjä, Kiviranta sanoo.

Eila kuvasi, kun kurkkasi kesämökkinsä ulkohuussin pytyn kannen alle – käymälä meni välittömästi käyttökieltoon: "Jos se tulisi kannen läpi, niin jäisin toiseksi" 0:33
Eila kurkkasi kesämökkinsä ulkohuussin pyttyyn – käymälä meni välittömästi käyttökieltoon

Lue myös:

    Uusimmat