Kynttilämeri loistaa Laajavuoren hyppyrimäellä – ihmiset vaelsivat illan mittaan osoittamaan kunnioitustaan mäkilegendalle

Mäkimontun lippu puolitangossa 1:35
Jyväskyläläiset muistelivat Nykäsen saavutuksia urheilun saralla jopa urotekoina.

Kello on hädin tuskin kuusi illalla, kun Laajavuoren hyppyrimäen juurella ja ylhäällä mäkikahvion luona käy sakea ihmisvirta. Autoletkat matelevat mäkeä ylös alas hitaasti, eikä ruuhkasta huolimatta kellään tunnu olevan kiire. Monilla on kynttilä mukanaan, se syttyy mäkihyppylegenda Matti Nykäsen muistolle.

– Tuntui vain siltä, että pitää tulla tänne, luonnehti nuori pari käyntiään kynttilä kädessä.

Ihmiset tuntuvat vaitonaisilta. Jyväskylän hiihtoseuran puheenjohtaja Pasi Sajasalo on puhunut puhelimessa tänään niin paljon, että akku on loppunut. Nyt hän lapioi lunta mäestä huomisia harjoituksia varten. Maailman parhaan mäkihyppyseuran nelisenkymmentä junioria ja nuorta aikuista tarvitsee hyvät harjoitteluolosuhteet.

– Tässä seinällä on pitkä rivi seuran maailmancupin kiertäjiä. Siinä on olympiamitalisteja ja maailmanmestareita, mutta yksi on ylitse muiden, toteaa Sajasalo osoitellen seinällä olevia kuvia.

Matti Nykäsen kuva on vain yksi kymmenestä, ei edes suurempi kuin muiden. Silti hänen merkityksensä hiihtoseuralle ja koko kaupungille on kiistämätön.

– Kyllä kaupunki tunnettiin yhteen aikaan paremmin Nykäskylänä kuin Jyväskylänä.

Sajasalo esittelee upeaa näkymää hyppyrin laella. Koko kaupunki avautuu tuhansine valoineen katsojalle. Matti Nykänen harjoitteli täällä itsensä mestariksi kovalla työllä.

– Hän oli lahjakas, mutta hän teki myös valtavasti työtä. Tuhansia ja taas tuhansia hyppyjä, kuvailee Sajasalo.

Korkealta näkee, että kynttilöitä on sytytetty sinne tänne: Rinteen reunoille, rinteen juurelle ja laelle. Myös tien varrella on kynttilöitä. Yksi asetelma muodostaa M-kirjaimen.

– Tästä kaikesta näkee sen, mikä merkitys Matilla oli suomalaisille. Ihmisillä on tarve osoittaa kunnioitusta suurelle urheilijalle, sanoo Sajasalo.

Lue myös:

    Uusimmat