Kymmeniä tuhansia merikilpikonnia kuolee katkarapujen pyynnin takia

Kymmeniä tuhansia merikilpikonnia kuolee katkarapujen pyynnin takia 1:44

Kymmeniä tuhansia merikilpikonnia kuolee joka vuosi katkarapujen pyynnin sivusaaliina, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tänään julkistama raportti. Sivusaaliiksi joutuminen voitaisiin välttää helposti rapunuottaan liitettävällä esteellä, mutta läheskään kaikki katkarapujen kalastajat eivät käytä sitä.

Merikilpikonnien kuoriutuminen on suuri jännitysnäytelmä. Poikaset kiiruhtavat nopeasti mereen turvaan saalistavilta maapedoilta, mutta merikään ei ole kilpikonnille turvallinen paikka.

Ympäristöjärjestö WWF:n raportin mukaan joka vuosi jopa 30 000 merikilpikonnaa kuolee katkarapujen pyynnin takia.

Katkarapunuotat tuhoisia merikilpikonnille

Myös me suomalaiset olemme mukana pahentamassa merikilpikonnien ahdinkoa.

– Silloin kun syömme katkarapuja, jotka tulevat erityisesti tuolta tropiikin alueelta, niin katkaravun kalastuksessa käytetään sellaista laahustroolia, laahusnuottaa, joka on erittäin vahingollinen näille merikilpikonnille, selittää WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Merikilpikonnille turvallinen katkaraputrooli on jo kehitetty, mutta se ei ole käytössä kaikkialla. Muun muassa Bangladeshissa, Intiassa, Indonesiassa, Madagaskarilla, Thaimaassa ja Vietnamissa troolataan katkarapuja merikilpikonnille tuhoisilla pyydyksillä.

– Nämä valtiot, joissa merikilpikonnille turvallista pyydystä ei käytetä kuten Intia tai Indonesia, niillä on lainsäädännössä maininta, että niitä pitäisi käyttää, mutta kukaan ei valvo loppuviimeksi sen käyttöä, kertoo Luukkonen.

Kaikki merikilpikonnalajit uhanalaisia

WWF vaatiikin nyt EU:lta tiukempaa valvontaa katkarapujen tuonnille.

– WWF haluaa merikilpikonnapäivän viestillä tukea sekä EU:ta että jäsenvaltioita siinä, että parannettaisiin lainsäädäntöä niin, että otettaisiin vastaan vain niitä katkarapuja, jotka on pyydetty turvallisella pyydyksellä, esittää Luukkonen

Tavallinen kuluttaja voi suojella merikilpikonnia ostamalla vain kestävästi pyydettyjä katkarapuja.

– Yksinkertaisinta on ehkä muistaa kolme kirjainta, MSC. Kun katkarapupussin kyljessä on MSC-merkintä, niin tietää, että ne ovat kestävästi pyydettyjä rapuja, toteaa Luukkonen.

Kaikki maailman seitsemän merikilpikonnalajia ovat uhanalaisia. YK:n mukaan kalastuksen sivusaaliiksi joutuminen on merikilpikonnien suurin uhka.

 

Lue myös:

    Uusimmat