Kymmenet tuhannet osoittavat mieltään Serbiassa – presidentti: mielenosoitukset ulkomaiden masinoimia

Serbian presidentti väittää mielenosoituksia ulkomaiden masinoimiksi.

Serbian pääkaupungissa Belgradissa kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat lauantaina mieltään maan hallitusta vastaan. Lisäksi tuhansia ihmisiä osallistui vastaaviin mielenosoituksiin kolmessa muussa Serbian suuressa kaupungissa Novi Sadissa, Kragujevacissa ja Nisissä.

Serbiassa on järjestetty useita hallituksen vastaisia mielenosoituksia sen jälkeen, kun 18 ihmistä sai toukokuussa surmansa kahdessa eri joukkoampumisessa.

Mielenosoitusten järjestäjinä ovat olleet useat länsimieliset oppositiopuolueet. Mielenosoittajat syyttävät Serbian hallitusta ja sitä tukevia tiedotusvälineitä väkivaltakulttuurin lietsomisesta.

Mielenosoittajat ovat vaatineet myös Serbian sisäministerin sekä tiedustelupalvelun johtajan eroa.

Vucic: mielenosoitukset poliittisia temppuja

Serbian presidentti Aleksandar Vucic on pitänyt mielenosoituksia poliittisena temppuna ja hän on toistuvasti väittänyt mielenosoitusten olevan ulkomaiden masinoimia.

Lauantain mielenosoitukset päättyivät rauhallisesti. Järjestäjät ovat ilmoittaneet, että mikäli heidän vaatimuksiinsa ei suostuta, seuraavan kerran mielenosoituksia järjestetään yli kymmenessä kaupungissa ympäri maata.

Edellisen kerran Serbiassa on ollut yhtä suuria mielenosoituksia vuonna 2000, kun ihmiset vastustivat maan silloista itsevaltaista johtajaa Slobodan Milosevicia.

Lue myös:

    Uusimmat