Mainos

Kymmenet palasivat Suomeen - huoli jäi Egyptiin

Kairon evakuointilennolta purkautui illalla Helsinki-Vantaan lentokentällä joukko rauhallisia ja hyväntuulisia matkustajia. Hätä ja pelko eivät olleet listalla, kun ihmiset kertoivat tuntojaan taakse jääneestä Egyptistä.

- Ei siellä pelottavaa ollut, kun siellä oli kaikki sukulaiset. Myös kaverit ovat siellä, joten olisin minä siksi halunnut jäädä, vaikka Suomeen oli ihan kiva tulla, kertoo äitinsä ja sisarustensa kanssa matkustanut Diana Khalifa.

Luottavaisista mielistä huolimatta moni kantoi huolta Egyptiin jääneistä sukulaisistaan

- Olen hyvin surullinen, että minun täytyi lähteä Kairosta, koska minulla jäi sinne tytär, tyttärentyttäret ja vävy. Nuoriso kuitenkin sanoi, että nyt äiti vähäksi aikaa pois, kertoo osan vuodesta Kairossa asuva Pirjo Baade.

Kuten moni muukin, Baade kertoi, ettei pelko tuntunut arjessa samalta kuin Suomessa uutisia katsoessa.

- Ei siellä pelätty. Ei siellä kukaan tule puukon kanssa tai veitsen kanssa mutta se on vaan se hirveä määrä ihmisiä, Baade päivittelee.

Mies jäi isoäidin turvaksi

Lentokentällä nähtiin tunteellisia jälleennäkemisiä mutta Helena Laurilan perheessä Suomeen lähtö tarkoitti perheen jakautumista. Laurila toi pienen tyttövauvansa pois mellakoiden tieltä, mutta Kairossa asuva mies jäi Egyptiin isoäidin turvaksi.

- Kyllä he varmasti olisivat halunneet tulla mutta isoäiti on egyptiläinen niin hän ei sieltä pääse pois, Laurila sanoo.

Hän kertoo arjen kuluneen viime päivinä kodin seinien suojassa, ainoastaan mies vietti yöt naapurustovahdissa.

Egyptissä työnsä vuoksi asuva Pirjo Perttu päätti lähteä Suomeen työnantajansa kehotuksesta. Hän kertoo, että tilanteen vakavuutta oli vaikea arvioida, koska uutisia saattoi seurata vain yhdeltä televisiokanavalta. Muut tietoliikenneyhteydet oli katkaistu. Perttu kertoo nähneensä naapurustossa ryöstöjä ja tuhopolttoja.

- Meidän talossa ei tapahtunut mitään mutta sillä kadulla otettiin kiinni 28 ihmistä yhtenä yönä kiinni ja ammuntaa kuului. Itse olemme olleet turvallisella mielellä, kun ruokaa ja sähkö riitti.

Kentällä kaaos, lento sujui ongelmitta

Sekä matkustajat että ulkoministeriö kertoivat evakuointilennon sujuneen ongelmitta.

- Olosuhteisiin nähden kaikki toimi erinomaisesti. Kaikki jotka olivat kentällä sovittuna aikana pääsivät mukaan, kertoo ulkoministeriön konsuliosaston päällikkö Pasi Tuominen.

Pirjo Perttu oli samaa mieltä.

- Kentällä oli kaaos mutta lento oli järjestetty erittäin hyvin, ei voi muuta kuin kiittää.

Hän toivoi tilanteen rauhoittuvan pian, jotta perhe voisi palata arkeen ja poika pääsisi takaisin kouluun. Suomalaisten evakkomatkan aikana Kairon tilanne oli muuttunut kuitenkin vain pahemmaksi.

- Huolestunut olen oman mieheni ja kaikkien egyptiläisten puolesta, Helena Laurila tiivisti monen Suomeen palaajan tunteet.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.