Kylpytynnyrit käyvät nyt kaupaksi ennätysvauhtia – tiedätkö, miten niitä tulisi käyttää oikeaoppisesti?

Lämmitettävät kylpytynnyrit ovat käyneet hyvin kaupaksi tänä vuonna. Jo viime vuosi oli aiempia vilkkaampi, mutta korona-aika on vauhdittanut kauppaa entisestään.

–  Kauppa käy hienosti. Viime vuosi oli ennätysvuosi, ja nyt mennään vielä sen päälle, kertoo kauppias Sami Aalto Raision K-Raudasta.

Myös Tokmannin Vantaan Variston-myymälästä kerrotaan, että kylpytynnyreitä on myyty viimevuotista enemmän. Myymälässä on tarjolla kolme mallia, uusimpana tee se itse  -malli.

–  Siinä ulkokuori rakennetaan itse ja tuote on helpompi kuljettaa esimerkiksi veneellä saareen, kertoo myymäläpäällikkö Katja Hukka.

Suosion myötä myös paljujen turvallisuuteen liittyvät asiat ovat ajankohtaisia.

Kylpytynnyrin käytössä on tärkeää varmistaa, että lämpö kamiinasta ei pääse polttamaan käsiä tai muita raajoja. Savupiipun pitäisi olla tarpeeksi kaukana oleskelutiloista tai olla eristetty, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista muistutetaan.

–  Lähtökohtaisesti valmistajan pitäisi aina suunnitella laite niin, ettei vaaraa aiheudu käyttöohjeiden mukaisessa käytössä, sanoo ylitarkastaja Jyri Pekkanen Tukesista. Käytössä kamiinan alustan on syytä olla tasainen ja palamatonta materiaalia.

Lasten kanssa pitää olla tarkkana.

– Pienten lasten varsinkaan ei pidä antaa kylpeä yksin. Siinä on aina vaara, kun veden kanssa pelataan ja kun tultakin on vieressä, Pekkanen painottaa.

Jos paljuun jää vettä käytön jälkeen, se on syytä peittää lasten ja eläinten hukkumisen estämiseksi. Sama suositus pätee myös ulkoporealtaisiin.

Edullisimmat mallit kysytyimpiä

Myös ulkokäyttöön tarkoitetut porealtaat ovat olleet suosittuja. Kylpytynnyreitä ja porealtaita hankitaan sekä mökeille että kotipihoille. Palju on useimmiten puulämmitteinen, ulkoporeallas sähkökäyttöinen.

Bauhausissa on molempia tuotteita valikoimissa, ja kysyntä on nousussa.

–  Kyllä niitä on tänä vuonna kysytty selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina. Kasvu on ollut huomattavaa kummankin tuotteen kohdalla, kertoo myyjä Juha Rinne Bauhausin Turun-myymälästä.

Edullisimmat perusmallit mallit ovat kysytyimpiä. Paljuja menee Rinteen mukaan jonkin verran enemmän.

–  Puulämmitteinen on perinteisempi systeemi ja helppo käyttää. Elektroniikkaa mökeillä vähän vieroksutaan.

Kylpytynnyrit pääosin kotimaisia

Markkinoilla valikoimissa olevista kylpytynnyreistä suurin osa on kotimaisia. Ulkoporealtaiden valmistajissa on enemmän vaihtelua. Kylpytynnyreiden hinnat vaihtelevat noin 1 500 eurosta useaan tuhanteen euroon. Ulkoporealtaat maksavat yleensä muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin, varustuksesta ja valmistajasta riippuen.

Paljujen kysyntä alkoi lisääntyä kymmenisen vuotta sitten ja niitä myytiin aluksi pääasiassa mökeille, kertoo kauppias Sami Aalto. Ulkoporealtaat nousivat Aallon mukaan esiin viisi–kuusi vuotta sitten.

Kesällä viihdytään pihoilla ja nautitaan hyvästä säästä. Silloin pieni luksus houkuttaa.

– Halutaan tehdä kotikeidasta tai puutarhamiljöötä pihalle, ja allas kuuluu osaksi sitä, Aalto tiivistää.

Kesäsesongin ohella paljujen kysyntä lisääntyy syksyllä.

– Kun järvivedet viilenee, on kiva rentoutua lämmitetyssä vedessä vaikka mökillä, sanoo myymäläpäällikkö Katja Hukka.

Käytetty vesi jätevesiviemäriin

Kuluttajan kannattaa keskustella myyjän kanssa omista käyttösuunnitelmistaan ja kysyä neuvoa myös vesiasioihin. Mitä vettä kannattaa käyttää, miten vesi pidetään puhtaana ja miten käytetty vesi hävitetään?

Kylpytynnyrit ja altaat pitäisi tyhjentää jätevesiviemäriin. Jos kiinteistöä ei ole liitetty vesihuoltolaitoksen viemäriin, on jätevedet johdettava ja käsiteltävä ennen ympäristöön päästämistä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa, kertoo johtava hydrogeologi Ritva Britschgi Suomen ympäristökeskuksesta. Esimerkiksi pohjavesialueilla kylpyvesiä ei saa imeyttää maahan. Myöskään järveen, ojaan tai muuhun vesistöön vesiä ei tule johtaa.

Lue myös:

    Uusimmat