Kylmäävä arvio: "Euroviisujen terroriuhka on hyvin konkreettinen"

Malmön Euroviisujen yllä leijuu uhka 1:42
Tunnelma kiristyy Malmössä: Israelilaisen tv-ryhmän päälle syljettiin mielenosoituksessa – eskaloituuko tilanne Euroviisuissa terrori-iskuksi asti?

Euroviisut ovat hyvin tärkeä symbolinen kohde terroristiryhmille, sanoo konfliktitutkija Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Läntisen maailman huomio kiinnittyy ensi kuussa Ruotsin Malmöön, joka on viime aikoina tullut tutuksi levottomista jengiuutisista. Euroviisujen odotetaan tuovan kaupunkiin jopa 100 000 kävijää 8eri maasta.

Huolta herättää etenkin se, että kansanmurhasyytöksiä Gazan tapahtumista osakseen saava Israel osallistuu kilpailuun.

Jänniteitä lisäsi Ruotsissa jo viime vuonna Koraanin poltot, joiden seurauksena terrorismin uhkataso nostettiin viisiportaisen asteikon tasolle neljä. Jihadistien mustalla listalla ovat siis nyt niin ruotsalaiset kuin israelilaiset.

Poliisi kertoo varautuneensa järein keinoin, vaikka suoraa uhkaa Euroviisuihin ei sen mukaan tällä hetkellä kohdistu.

– Emme voi olla huomioimatta, että terroriuhkamme on korkealla tasolla. Työskentelemme tietysti tiiviissä yhteistyössä turvallisuuspoliisin kanssa, jotta voimme tehdä toimenpiteitä pienentääksemme riskiäEuroviisujen poliisikomentajaPetra Stenkula sanoi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa.

Uhka konkreettinen

Viime viikolla kerrottiin, että terroristijärjestö Isis uhkasi iskeä jalkapallon Mestarien liigan puolivälieräotteluihin. Ne ovat toki kymmenien tuhansien katsojien tapahtumia, mutta samankokoisia yleisöjä vetäviä otteluita pelataan Euroopassa rutiinilla viikosta toiseen.

Malmön Euroviisut, saati Pariisin ensi kesän olympialaiset, ovat terroristeille kiinnostavuudessaan toista luokkaa.

Miksi terroristijärjestöt haluavat rekrytoida jengiläisiä? Tutkija kertoo, miksi kiinnostus jihadismiin kasvaa 1:06
Katso videolta Marco Nilssonin vastaus, miksi terroristijärjestöt haluavat rekrytoida jengiläisiä Ruostissa.

Mutta kuinka konkreettinen uhka on Euroviisujen osalta?

Hyvin konkreettinen, sanoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelema jihadistiseen ääriliikkeeseen erikoistunut konfliktitutkija Marco Nilsson Jönköpingin yliopistosta.

– Euroviisut ovat hyvin tärkeä symbolinen kohde terroristiryhmille. Ja Malmö on sellaisella paikalla, jonne pääsee hyvin helposti muualta Euroopasta.

Ajan kysymys?

Moskovan maaliskuinen terrori-isku on nostanut jihadistien mielialaa ja luonut heille uskoa. Viime aikoina jälleen aktivoitunut Isis on ottanut yli 140 ihmisen hengen vieneen joukkoampumisen nimiinsä.

Marco Nilssonin mukaan Isisin aktiivisin alue on Afganistanissa, josta on vaikea lähettää tekijöitä Eurooppaan. Järjestö yrittääkin aktivoida jo Euroopassa olevia jäseniään Euroviisujen alla.

Suuren uhan aiheuttavat niin sanotut "yksinäiset sudet", jotka eivät välttämättä ole olleet ääriliikkeissä mukana kauaa.

– Heitä on hyvin vaikea pysäyttää, jos he eivät jätä mitään jälkiä sosiaaliseen mediaan tai puhu suunnitelmista kellekään, Nilsson toteaa.

Onko iso terrori-isku Euroopassa vain ajan kysymys?

– Terrorismi ei koskaan lopu. Se on aina ajan kysymys. On hyvin vaikea arvioida, milloin sellainen (isku) tapahtuu. Jos se ei tapahdu nyt Euroviisuissa, niin ehkä se tapahtuu Paarisissa (olympialaisissa). Jossain niitä tulee tapahtumaan.

Terroristit värväävät jengiläisiä Ruotsissa – katso Marco Nilssonin koko haastattelu alla olevalta videolta.

Jengiläisiä rekrytoidaan Ruotsissa terroristeiksi – nyt uhka leijuu Euroviisujenkin yllä 7:35

Lue myös:

    Uusimmat