Kylmää kyytiä! Muoniossa 20 astetta pakkasta – Perämeri jäätymässä

Kuluvan syksyn pakkasennätys on rikkoutunut tänään Muoniossa, kertoo Ilmatieteen laitos viestipalvelu X:ssä.

Muonion Oustajärven mittauspisteellä mitattiin tasan 20 astetta pakkasta ennen aamuyhdeksää. Enontekiön lentoasemalla mittari puolestaan painui aamulla 19,3 pakkasasteeseen.

Pakkasta oli viime yönä Ilmatieteen laitoksen mukaan lähes koko maassa, ja monella asemalla mitattiin syksyn kylmimpiä lukemia.

Forecan mukaan pilvisyys hillitsee tällä viikolla ajoittain yölämpötilojen laskua, mutta pilvipeitteen rakoillessa lämpötila voi painua Lapissa 20 pakkasasteeseen muinakin öinä.

Perämeren jäätyminen alkaa yleensä marraskuussa

Perämeri on alkanut jo paikoitellen jäätyä, Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan. Alkavan talven ensimmäiset jäät on piirretty jääkartalle Perämeren pohjukassa Tornion edustalla.

2000-luvun mittarilla Perämeri on alkanut jäätyä varsin aikaisin. Tällä vuosituhannella ensimmäiset jäät ovat ilmestyneet tähän aikaan lokakuussa syksyinä 2021, 2003 ja 2002. Tavallisesti ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä marraskuun toisella tai kolmannella viikolla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vielä 1990-luvulla oli tavanomaista, että ensimmäiset jäät karttoihin piirrettiin lokakuussa.

Tulevan jäätalven ankaruutta ei vielä ensimmäisten jäiden perusteella voi arvioida, jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo tiedotteessa.

–  Se on syytä muistaa, että vaikka ensi jäät houkuttelevatkin, niin jäät eivät vielä ole kantavia eikä niille pidä mennä, Vainio sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat