Suomi heräsi hyiseen aamuun: "Pamautti sellaiset pakkaslukemat, ettei talven aikana olla nähty"

Etelä- ja Itä-Suomessa on mitattu kuluvan talven kylmimmät pakkaslukemat. Näin on käynyt esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan sivuilla.

Helsinki–Vantaan lentoasemalla lämpötila on laskenut aamuyön aikana -23,1 ja Helsinki–Kaisaniemessä -17,6 asteeseen.

Nämä lukemat ovat kuitenkin varsin vaatimattomia siihen nähden, mitä on nähty Itä-Suomessa.

– Aamuseitsemään mennessä pakkanen on kurittanut ankarimmin Pohjois-Karjalaa, missä lämpötila on laskenut yli viidellä havaintoasemalla alle -30 asteen. Hyytävintä on ollut Liperin Tuiskavanluodossa, -31,4 astetta, Mäntykannas kirjoittaa.

Pitkäkestoista pakkaskautta pelkääville on hyviä uutisia, sillä lämpötila nousee nopeasti. Foreca esimerkiksi ennustaa Helsingin sään kipuavan jo keskiviikkona plussan puolelle.

Nopeasti lämpiävä keli tuo kuitenkin myös hankaluuksia.

– Sään voimakas lauhtuminen ja ilmankosteuden nouseminen voivat synnyttää kylmille tienpinnoille petollisen kuurakerroksen, Mäntykannas toteaa.

Jo tiistaina kuuraa saattaa muodostua maan länsi- ja pohjoisosassa. Mäntykannas sanookin, että se voi tehdä teistä yllättävän liukkaita.

– Kuuranmuodostuksen lisäksi ajokeliä hankaloittavat maan pohjoisosasta alkavat lumisateet ja jäätävät tihkusateet, Mäntykannas varoittaa.

Kuukausiennuste yhtä vuoristorataa: Kylmästä lämpimään ja lämpimästä kylmään 3:14
Katso tuore kuukausiennuste!

Lue myös:

    Uusimmat