Sodankylässä ja Sallassa syksyn pakkasennätys, yli 21 astetta pakkasta: "Tyypillisesti vasta tammikuussa" – lauhat läntit mietityttivät meteorologeja

3:03
Ajokeli huononee: lähes koko maahan varoitus liukkaista tienpinnoista.

Tämän syksyn pakkasennätys mitattiin varhain sunnuntaiaamuna Lapissa Sodankylän Vuotson havaintoasemalla, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Lämpötila laski Vuotsossa –21,2 asteeseen. Ennätys kiristyi vielä myöhemmin aamulla Sallassa 21,3 pakkasasteeseen. Vastaavia lukemia mitataan tyypillisesti vasta tammikuussa, meteorologi Anniina Valtonen kommentoi Twitterissä.

Valtonen kiinnitti huomion Lapin hirmupakkasten keskellä oleviin lauhempiin lukemiin viitaten, että pilven riekaleilla voi olla vaikutusta. Spekulointiin osallistui myös meteorologi Seija Paasonen, joka vihjasi, että lauhempia lukemia on voitu mitata tunturivaikutuksen takia.

Yöllä oli koko maassa pakkasta, mutta 20 pakkasasteen lukemat jäivät Lappiin. Maan keskiosassa oli suunnilleen 2–8 pakkasastetta ja etelässä muutama pakkasaste. Sunnuntaiaamuna maan etelä- ja keskiosissa tiet ovat liukkaita.

Foreca puolestaan varoitti aiemmin, että pienikin määrä kosteutta jäätyy nyt helposti petolliseksi jääkalvoksi. Sivuteillä musta jää voi Forecan mukaan sinnitellä tienpinnoilla pitkälle iltapäivään saakka.

Iltapäivällä Suomeen saapuu lännestä sadealue, jonka myötä sää lauhtuu selvästi ja lämpötilat nousevat plussan puolelle Oulu–Kajaani-linjalle asti. Sateen etureunassa voi sataa hieman lunta tai räntää, kunnes se muuttuu tihkusateeksi. Iltapuolella maan keskivaiheilla voi ajokeli huonontua lumi- ja räntäsateen vuoksi.

Huomisen puolella maan pohjoisosassa sataa lunta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja