Kyllästynyt kumppaniisi? Näin rakastut puolisoosi uudelleen!

Vanhaan kumppaniin on mahdollista rakastua uudelleen, mutta se ei käy sormia napsauttamalla. Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta kertoo, millä keinoilla hiipuvaan suhteeseen saa uutta lämpöä.

– Vanhaan kumppaniin voi hyvinkin rakastua uudelleen, sanoo parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta.

– Tämä ei välttämättä tarkoita mitään salamarakastumista, vaan mielestäni kyse on jostain syvemmästä. Nähdään toisen ihmisen merkitys omassa elämässä paremmin ja tiedostetaan, kuinka tärkeä toinen ihminen on, Ranta jatkaa.

Rannan mukaan uudelleen rakastuminen ei kuitenkaan käy sormia napsauttamalla.

– Rakastumisen helppous riippuu lähtötilanteesta. Jos on jo pidempään ajatellut, että haluaa lähteä suhteesta, niin onhan se hankalampaa lähteä lämmittelemään uudelleen suhdetta.

Rannan mielestä suhteen hiipuminen johtuu usein siitä, että pidämme kumppania pitkän suhteen jälkeen itsestäänselvyytenä.

– Unohdetaan antaa enää positiivista palautetta ja huomiota toisillemme ja suostutaan siihen ajatukseen, että tämä on nyt tätä eikä muuksi muutu.

 Ei parane vaihtamalla

Ranta tapaa työssään usein ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään töitä hiipuvan parisuhteen eteen.

– Osa kokee asian niin, ettei tilanne kuitenkaan parane vaihtamalla. Ajatus uuden suhteen aloittamisesta saattaa myös tuntua hyvin vaikealta, Ranta sanoo.

Rannan mukaan muun muassa yhdessä tekeminen ja ajatusten jakaminen auttavat parisuhteen lämmittämisessä.

– Voidaan etsiä yhteinen mielenkiinnon kohde. Harrastus, kulttuuritapahtumat, ruoanlaitto tai mitä tahansa, missä syntyy vuorovaikutusta ja yhdessä jakamista.

Rannan mukaan parien pitää vaikeissa tilanteissa kiinnittää huomiota niin fyysiseen kuin henkiseen läheisyyteen.

– Tietoisempi fyysinenkin läheisyys voi auttaa paria. Päätetään pitkästä aikaa kävelläänkö käsi kädessä tai kosketetaan toista, jos nämä ovat jääneet suhteesta pois.

Juttu on julkaistu alun perin tammikuussa 2014.

Jenni Ahola/Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat