Kyllä, jotkut ihmiset todella käyttävät kondomin uudelleen – "Käytä joka aktin aikana uutta kumia!"

Joku saattaa himon sokaisemana, rahan puutteessa tai tietämättömyyttään ajatella, että pesty käytetty kondomi toimii ehkäisynä. Amerikkalainen CDC-terveysviranomainen muistuttaa kuitenkin, että vain uusi käyttämätön kumi suojaa ei-toivotuilta seurauksilta.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, mitä suomalaiset ostavat erotiikkaliikkeistä.

Yhdysvaltalainen The Centers for Disease Control and Prevention -terveysviranomainen (CDC) muistuttaa Twitterissä, että kondomia ei koskaan tule käyttää uudelleen.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Kerromme tästä, koska monet tekevät niin, järjestö twiittasi.

– Käytä joka aktin aikana uutta kondomia.

CDC:n twiitistä uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Oikein käytetty kumi suojaa

CDC kertoo nettisivuillaan, että raskauden lisäksi kondomit estävät useimpien sukupuolitautien, kuten klamydian ja kupan, leviämistä. Kumit kuitenkin suojaavat taudeilta vain, mikäli niitä käyttää oikein.

Elizabeth Torrone, CDC:n epidemiologi selittää BuzzFeed News-sivustolle, että jos kumin pesee ja käyttää uudelleen, se ei toimi yhtä hyvin kuin käyttämätön.

Torronen mukaan saippua ja vesi eivät tapa kaikkia mikrobeja kondomin sisältä tai päältä. Lisäksi pesun jälkeen lateksi voi helpommin rikkoutua.

Tuotteiden viallisuudesta ei organisaation mukaan useimmiten ole kysymys.

Oikeanlaisen käytön ABC

Seksuaaliterveyden hyväntekeväisyysjärjestö FPA:n varatoimitusjohtaja Bekki Burbidge muistuttaa, että erityyliseen seksiin siirryttäessä kuoresta on syytä ottaa esiin uusi kondomi, esimerkiksi jos anaaliseksistä siirrytäänkin emätinpuolelle. 

Kondomien määrän kanssa ei myöskään kannata alkaa kikkailemaan. Jos niitä laittaa päällekkäin useamman, suoja ei ole yhtä pitävä. Kumi saattaa mennä rikki tai livetä peniksen päältä.

Jos siis olet tähän mennessä päättänyt säästää rahaa ja luontoa tällä tavalla, nyt on aika heittää käytetyt kumit roskiin ja ostaa uusia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja