Mainos

Kvaerner luopuu telakoistaan

Norjalais-brittiläinen kone- ja telakkateollisuuskonserni Kvaerner haluaa vetäytyä laivanrakennustoiminnasta ja myydä tappiota tuottavat yksikkönsä. Samalla noin 25 000 työntekijälle annetaan lopputili.

Suunnitelmien mukaan konsernin liikevaihto pienenee vuodessa noin 25 miljardilla Norjan kruunulla eli reilulla 17 miljardilla Suomen markalla, kerrottiin yhtiöstä tänään. Konserni aikoo vähentää kustannuksiaan miljardilla Norjan kruunulla vuodessa. "Solakamman" konsernin tulot olisivat vuodessa noin 55 miljardia kruunua. Työntekijöitä uudistuneessa konsernissa olisi 55 000.

Kvaerner on kärsinyt muun muassa Aasian taloustilanteen heikkenemisestä sekä heikoista öljy- ja kaasumarkkinoista.
-Suunnitelman toteuttaminen tarkoittaa nykyistä pienemmän, mutta myös vahvemman konsernin luomista, toimitusjohtaja Kjell Almskog sanoi Oslossa tänään.

Masa Yardsin omistaja vaihtuu

Masa Yardsin Helsingin ja Turun telakoille etsitään uutta omistajaa. Kvaernerin telakkaryhmän tulevaisuudesta on selvitteillä kolme eri vaihtoehtoa, joista pyritään ratkaisuun jo lähiaikoina. Päätelakat voidaan joko myydä uudelle omistajalle tai niiden osakkeet voidaan jakaa nykyisille osakkeenomistajille, jolloin uusi telakkayhtiö hankkisi lisäpääomaa toimintansa jatkamiseksi. Kolmas mahdollisuus on yhteenliittymä jonkin toisen telakkaryhmän kanssa. Kannattamattomista telakoista irtaannutaan yksitellen.

-Kaikissa vaihtoehdoissa Kvaerner luopuu koko telakkatoiminnasta, joten Kvaerner-etuliite Masa Yardsilta varmasti tippuu pois, toimitusjohtaja Martin Saarikangas sanoi.
Koska vaihtoehtojen selvittely on vielä kesken, Saarikangas ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida, mitkä Kvaernerin telakoista ovat "päätelakoita". Suomessa olevat telakat kuuluvat kuitenkin mitä todennäköisimmin tähän joukkoon.

Kvaernerin telakkaryhmän johtajana Saarikangas on itse aktiivisesti mukana selvittämässä, mikä vaihtoehto telakkaryhmän omistukselle valitaan. Hän arvioi, että mikä tahansa niistä vahvistaa jäljelle jäävien telakoiden asemaa. Kvaernerin telakkaryhmän liikevaihto on noin 12,5 miljardia Norjan kruunua ja se työllistää noin 12 500 ihmistä 13 telakalla seitsemässässä eri maassa.

Yhtymän päätös ei ollut yllätys

Kvaerner Masa-Yardsin Turun telakalla uutinen yhtymän päätöksestä irrottautua laivanrakennuksesta ei tullut yllätyksenä.
-Kvaernerin tilinpäätös- ja tuloskehitystä seuratessamme aloimme vuosi sitten arvella, että näin tässä tulee käymään, toteaa telakan pääluottamusmies Jarmo Kallio.

Kallio uskoo, että kaikesta huolimatta laivanrakennus Turussa jatkuu.
-Juuri nyt säälittää eniten se, että tämäkin telakka on syytänyt emoyhtiölle valtavasti rahaa ja sinne nyt menivät kuin pohjattomaan kaivoon.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.