Mainos

Kuvat voivat järkyttää: Ennätyshelteisestä Australiasta löydettiin 90 henkihievereissä olevaa villihevosta – "Ne kuolivat epätoivoisina etsien vettä"

1:00
Videon kuvat joenuomaan kuivuneista hevosista eivät sovellu herkimmille.

Australiaa kärventää poikkeuksellinen helleaalto, jonka suurimmiksi kärsijöiksi ovat joutuneet eläimet. Luonnonvaraisten eläinten joukkokuolemista on kerrottu eri puolilla maata.

Keskisessä Australiassa viranomaiset löysivät maastosta kymmeniä kuolleita tai henkihieverissä olleita villihevosia. Hevoset löytyivät kuivuneen joenuoman pohjalta lähellä Alice Springsin kaupunkia Pohjoisterroritoriossa.

Viranomaisten mukaan hevosista 40 oli jo kuollut nälkään ja nestehukkaan. Lisäksi viitisenkymmentä hevosta oli niin huonossa kunnossa, että ne jouduttiin teurastamaan.

–  Ilmastonmuutos on täällä, ja ennakoimme, että tällaisia tapauksia sattuu yhä useammin. Kenelläkään ei ole oikeasti valmiutta tai resursseja niihin vastaamiseen, sanoi alkuperäiskansoja edustavan CLC-neuvoston johtaja David Ross.

120 muun villieläimen lopetusta harkitaan

Karmaisevan löydön kuivuneelta joenuomalta teki australialainen Ralph Turner, jonka tarkoituksena oli käydä joessa uimassa.

Miehen uimasuunnitelmat kuitenkin peruuntuivat, kun koko uoma oli kuivunut ennätyshelteiden takia kasaan.

– En ole ikinä nähnyt mitään vastaavaa, se oli kauheaa. En voi lakata ajattelemasta hevosia ja sitä, kuinka ne kuolivat – epätoivoisina etsien vettä tässä lämpöaallossa. Kaikki nämä hevoset olivat vielä pari vuotta sitten todella hyvässä kunnossa, Turner kertoo CNN:lle.

Santa Teresan alueen viestintäjohtaja Rohan Smyth kertoo australialaismedialle, että useat paikalliset ovat olleet huolestuneita alueen villihevosten kohtalosta.

– Kaupungin ympärillä on paljon villihevosia, mutta ne eivät uskalla tulla asutuksen lähettyville hakemaan vettä.

Viranomaiset ovat joutuneet myös harkitsemaan 120 muun villihevosen, kamelin ja aasin lopettamista. Erityisesti Alice Springsin ympäristössä elävät villieläimet ovat ajautuneet kuivuuden ja kuumuuden takia liian huonoon kuntoon.

Miljoona kalaa kuoli joenpenkalle

New South Walesin osavaltiossa viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä lähestymästä hedelmälepakoita, jotka kuumuuden takia putoilevat puista.

Lepakot eivät kestä yli 42 asteen lämpötiloja, ja viime viikkoina lepakoita on löytynyt runsaasti kuolleena eri puolilla maata. Lepakot kantavat lyssavirusta, joka voi ihmisellä johtaa jopa kuolemaan.

New South Walesissa on myös rekisteröity ainakin kaksi suurta kalojen joukkokuolemaa. Niistä pahimmassa joenpenkalta löytyi jopa miljoona kuollutta kalaa. Hallitus on aloittanut selvityksen siitä, mikä joukkokuoleman aiheutti.

Myös maastopalojen vaara noussut

Helleaallolle ei näy loppua. Torstaina lämpöennätykset paukkuivat useissa Etelä-Australian kaupungeissa.

Esimerkiksi osavaltion pääkaupungissa Adelaidessa lämpötila nousi 47,7 asteeseen, mikä rikkoi vuonna 1939 mitatun aiemman lämpöennätyksen.

Kuumuuden takia myös maastopalojen vaara on suuri useilla alueilla. Tasmaniassa viranomaiset taistelevat jo useita paloja vastaan, ja koko saarelle on julistettu tulentekokielto.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja