KUVAT: Nämä ammatit ovat kadonneet

Teknologian kehitys raivaa ammatteja tieltään. Lehtikuvan ja All Over Pressin kuvat näyttävät palasen historiaa.

Esimerkiksi tukinuitossa ei tarvita enää tukkien päällä loikkivia tukkijätkiä, kun hinaajat hoitavat saman asian. Samaten julkisessa liikenteessä on luovuttu erillisistä rahastajista. Katujen siivoaminen hoidetaan lakaisukoneilla eikä kadunlakaisijoilla.

Älypuhelimien kultakaudella saattaa olla vaikeaa muistaa – tai nuorempien tietää –, että ennen puhelut välitettiin käsin puhelinkeskuksista. Puhelunvälittäjät eli niin sanotut sentraalisantrat yhdistivät soittajan ja vastaanottajan johtojen avulla. Alkuaikoina iltaisin ei voinut soittaa, kun ei ollut ketään yhdistämässä puhelua.

Entä tiesitkö, että ennen sähköisen katuvalaistuksen yleistymistä tarvittiin lyhdynsytyttäjiä? Tai että ennen keilaratojen automatisointia radan päässä hoidettiin keilojen haku ja nosto paikoilleen käsipelillä? Tai että hisseillä kulkemiseen tarvittiin hissityttöjä?

Onpa suurkaupungeissa työllistetty myös suuria määriä rotanpyydystäjiä tautien leviämisen ehkäisemiseksi.

Kuka tietää, mitä ammatteja muutaman vuosikymmenen päästä tehtävältä listalta löytyisi – muun muassa toimistoavustajien, pankki- ja matkatoimistovirkailijoiden, palkanlaskijoiden, valokuvatuotteiden valmistuksen prosessityöntekijöiden sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjien on joissakin lähteissä povattu katoavan.

Lähteet: Boredpanda.com, Businessinsider.com, Ijreview.com, Kysy.fi

Lue myös:

    Uusimmat