KUVAT: Maailman suurimpien järvien maisemat mykistävät

All Over Pressin kuvat maailman viidestä pinta-alaltaan suurimmasta järvestä vievät nojatuolimatkalle kaukaisille rannoille.

Kuvat saa isommiksi klikkaamalla.

1. Kaspianmeri

Listan ykkönen, Kaspianmeri, on pinta-alaltaan noin 371 000 kilometriä eli suurempi kuin Suomi. Se ulottuu Venäjälle, Azerbaidžaniin, Iraniin, Turkmenistaniin ja Kazakstaniin.

Kaikki eivät pidä Kaspianmerta järvenä, sillä se on aikoinaan ollut osa merta. Nykyään sen kuitenkin yleisesti ajatellaan täyttävän järven määritelmät.

2. Yläjärvi (Lake Superior)

Pohjois-Amerikan Suurista järvistä suurin, Yläjärvi, sijaitsee Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Pinta-alaltaan se on vain hieman Itävaltaa pienempi, runsaat 82 000 neliökilometriä.

3. Victoriajärvi

Afrikan suurin järvi, Victoria Nyanza eli Victoriajärvi, on pinta-alaltaan vajaat 70 000 neliökilometriä ja siten samassa kokoluokassa Irlannin kanssa. Se menee Kenian, Tansanian ja Ugandan alueelle.

4. Huronjärvi (Lake Huron)

Yhdysvalloissa ja Kanadassa sijaitseva Suuriin järviin kuuluva Huronjärvi on vajaan 60 000 neliökilometrin kokoinen. Se sijoittuu kooltaan Latvian ja Kroatian välimaastoon.

5. Michiganjärvi (Lake Michigan)

Niin ikään Suuriin järviin kuuluva Michiganjärvi on Yhdysvaltain rajojen sisällä. Pinta-alaltaan se on vajaat 58 000 neliökilometriä eli vain hieman Huronjärveä pienempi.

Lähteet: Itameriportaali.fi, Naturalhistorymag.com, Wikipedia

Suomen suurinta katsomassa

Suomen suurin järvi, Saimaa, jää 4 400 neliökilometrillään kauaksi maailman suurimmista järvistä. Melomaan sinne silti mahtuu. Huomenta Suomi kävi tutustumassa Saimaan saloihin kajakista käsin toukokuussa 2014. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat