KUVAT: Eksoottiset metsät lumoavat kauneudellaan

Suomen metsissä on oma tenhonsa, mutta ihmeellisen kauniita metsiä löytyy ympäri maailman – aina eksoottisista bambumetsistä lajikirjoltaan huikeisiin sademetsiin.

Gallerian kuvat saa isommiksi klikkaamalla.

Saganon bambumetsä, Japani

Saganon bambumetsä sijaitsee Japanissa hieman Kiotosta länteen.

Sequoian kansallispuisto, Kalifornia, Yhdysvallat

Sequoian kansallispuisto sijaitsee Sierra Nevadan vuoriston eteläisessä osassa Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Alue on saanut nimensä jättimäisten mammuttipetäjien mukaan. Kansallispuisto on pinta-alaltaan 1 635 neliökilometriä. Alueella kasvaa 38 erillistä petäjämetsikköä.

Redwoodin kansallispuistot, Kalifornia, Yhdysvallat

Yhdysvaltojen länsirannikolla Kaliforniassa sijaitsevat myös Redwoodin kansallispuistot. Redwoodin kansallispuistot ovat yhdistelmä neljää eri puistoa, jotka yhdessä kattavat 45 prosenttia kaikesta jäljellä olevista rannikon ikivanhoista punapuumetsistä. Punapuut ovat maailman pisimpiä ja massiivisimpia puulajeja.

Schwarzwald, Saksa

Schwarzwald eli “Mustametsä” on metsäinen vuoristoalue Baden-Württembergin osavaltiossa Lounais-Saksassa. Se rajautuu lännessä ja etelässä Reinin laaksoon. Nimen Mustametsä alue sai roomalaisilta, joiden mukaan metsän tiheä havupuusto esti enimmän auringonvalon pääsyn metsän sisään. 

Kiero metsä, Puola

Puolassa sijaitseva Kiero metsä on metsikkö, jossa kasvaa kummallisen muotoisia mäntypuita. Tämä noin 400 männyn nuori metsä istutettiin noin vuoden 1930 tienoilla. Yleisesti uskotaan, että puut saatiin kasvamaan kieroon käyttäen jonkinlaista työkalua ja tekniikkaa. Menetelmä tai syy tähän toimintaan ei kuitenkaan ole vielä tiedossa. Jotkut uskovat, että puut tahallisesti kasvatettiin näin – esimerkiksi tietynmuotoiseksi puuksi laivarakennusta varten. Toisen teorian mukaan toisen maailmansodan panssarivaunut aiheuttivat epämuodostuman rullatessaan nuorten taimien yli. Taimet olisivat tuolloin taittuneet, mutta kuitenkin selviytyneet, ja pakottuneet kasvamaan erikoiseen muotoon.

Jiuzhaigoun luonnonsuojelualue, Kiina

Kiinalainen Jiuzhaigoun luonnonsuojelualue, Yhdeksän kylän laakso, on tunnettu monitasoisista vesiputouksistaan, värikkäistä järvistään sekä lumisista vuorenhuipuistaan. Korkeuserot puistossa vaihtelevat 2000 metristä 4500 metriin. Luonnonsuojelualue on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1992 ja maailman biosfäärialue vuodesta 1997 lähtien. Puisto sijaitsee Sichuanin maakunnan lounaisosassa.

Monteverden pilvimetsän suojelualue, Costa Rica

Monteverden pilvimetsän suojelualue Costa Ricassa on saanut nimensä läheisen Monteverden kaupungin mukaan. Suojelualue koostuu yli 10 000 hehtaarista trooppista sademetsää, jota käy ihailemassa noin 70 000 vierailijaa vuodessa. Suojelualue koostuu kuudesta ekologisesta vyöhykkeestä, joista 90 prosenttia on aarniometsää. Alueen biologinen monimuotoisuus on rikas – siellä elääkin yli 2500 eri kasvilajia, 100 nisäkäslajia, 400 lintulajia, 120 lisko- ja matelijalajia sekä tuhansia hyönteisiä.

Daintreen sademetsät, Australia

Daintreen sademetsät sijaitsevat Australian koillisrannikolla Queenslandissa. Se on mahdollisesti maapallon vanhin trooppinen sademetsä, sillä sen tiedetään olleen olemassa viimeiset 110 miljoonaa vuotta. Sademetsässä elää valtava kirjo eläimiä – esimerkiksi kenguruita ja vesinokkaeläimiä.

Amazonin sademetsä, Etelä-Amerikka

Amazonin sademetsä ulottuu yhdeksän eri kansakunnan alueelle. 60 prosenttia siitä kuuluu Brasilialle – loput sademetsästä sijaitsee Perun, Kolumbian, Venezuelan, Ecuadorin, Bolivian, Guyanan, Surinamen sekä Ranskan Guayanan alueilla. Amazonin sademetsä edustaa yli puolta maailman jäljellä olevista sademetsistä, ja onkin maailman suurin ja lajirikkain sademetsäalue. 

Olympicin kansallispuisto, Washington, Yhdysvallat

Olympicin kansallispuiston metsä on yksi suurimmista lauhkean vyöhykkeen sademetsistä koko maailmassa.

Lähde: 10mosttoday.com, wikipedia.fi

Kuvat: All Over Press, Colourbox.com

Kokeile käänteentekevää matkahakua ja inspiroidu osoitteessa Lomakuumetta.fi!

Lue myös:

    Uusimmat