Mainos

Kuva: Fukushiman päivänkakkaroissa erikoisia mutaatioita

Fukushiman alueella on havaittu epämuodostuneita päivänkakkaroita. Epämuodostumien syy ei ole varma, vaikka moni on valmis syyttämään vuoden 2011 ydinonnettomuuden aiheuttamaa säteilyä.

Twitter-käyttäjä @san_kaidon kuva herättää hämmennystä netissä. Kuvassa näkyy kolme päivänkakkaraa, jotka poikkeavat silminnähden tavallisesta muodostaen sormuksenmuotoisia kukkia.

Paikalta mitattiin 0,5 mikrosievertin verran säteilyä tunnissa. Säteilytaso on hieman normaalia korkeampi, mutta ei estä esimerkiksi ihmisen pitkäaikaistakaan oleskelua alueella.

Säteily vain osasyy?

Tutkijat eivät ole vielä päässeet varmuuteen ilmiön syystä. National Geographicin haastatteleman kasvitieteen professorin Jeffrey J. Doylen mukaan säteily on voinut edesauttaa epämuodostumien kasvamista, mutta vastaava on verrattain yleistä.

–Tämä on päivänkakkaroissa melko yleinen mutaatio, joita olen nähnyt silloin tällöin useissa paikoissa, joissa säteilyä ei ole, Cornellin yliopiston professori sanoo.

Doyle ei sulje pois Fukushiman vaikutusta epämuodostumiin.

–Minua ei yllättäisi kaikenlaisten mutaatioiden löytäminen paikoista, joissa on tavallista korkeampia määriä mutageenejä. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi radioaktiiviset ympäristöt ja ongelmajätteiden kaatopaikat.

Fukushiman Daiichin ydinvoimalassa sattui vuoden 2011 maaliskuussa vakava ydinonnettomuus maanjäristyksen ja sen nostattaman tsunamin takia. Paikalla sattuneet räjähdykset ja tulipalot nostivat säteilypäästöjä ylempiin ilmakerroksiin, mistä laskeuma levisi laajalle alueelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.