Kuusikauppa käy jo – kuusi vinkkiä joulupuun ostajalle

Kuusikauppa on jo pyörähtänyt käyntiin. Ensimmäisiä kuusia myydään jo ulko- ja julkisiin tiloihin, kuten puistoihin, kauppoihin, pankkeihin ja virastoihin. 

Paras sesonki on kuitenkin muutamia päiviä ennen joulua, jolloin kuusia myydään pääasiassa koteihin.

Kuusi vinkkiä kuusen ostajalle:

- Mieti kuuselle paikka ja mittaa paikan enimmäsikorkeus. 

- Mittaa kuusenjalan enimmäisleveys.

- Valitse kotimainen kuusi.

- Tarkista kuusen tuoreus avaamalla pakkaus. Kuusen pitää olla hyvän vihreä, ei liian haalea.

- Sulata kuusi ensin viileässä tilassa, ei olohuoneessa.

- Sahaa pieni pala kuusen tyvestä pois imupinnan aikaansaamiseksi, jolloin kuusi alkaa juoda vettä ja neulaset säilyvät paremmin. 

 Lähde: Kuusikauppiaat

Lohjalla kuusia kasvattava Pekka Koski viljelee Suomessa yleisimmin viljeltäviä kuusia eli metsäkuusta, omoricaa, pihtaa, okakuusta ja mustakuusta. Suomeen tuodaan kuusia pääasiassa Tanskasta ja Virosta, jossa on nykyään myös suomalaisia tuottajia. Tansakasta tuodaan jalokuusta eli pihtaa, Virosta metsäkuusta ja omoricaa. 

Eniten Suomessa myydään edelleen perinteistä metsäkuusta, mutta erikoispuiden kysyntä kasvaa joka vuosi. Voisi melkein sanoa, että erikoiskuusen hankkiminen on jo pienoinen trendi Suomessa. 

- Moni haluaa erikoiskuusen, kun on nähnyt sukulaisilla tai naapurilla sellaisen eli se halukkuus hiljalleen vuosi vuodelta kasvaa. 

- Tänä vuonna tuntuu siltä, että omoricasta eli serbian kuusesta tulee olemaan niukkuutta, sillä kysytää olisi huomattavasti enemmän kuin tarjontaa. Kosken suosikki joulukuusi on pihtakuusi, sillä se pitää parhaiten neulaset. 

- Se on lisäksi lämpimän vihreä ja hyvän tuoksuinen kuusi, Koski kehuu. 

Pälkäneläinen kuusiviljelijä Jussi Salonen myy kuusia koko Tampereen alueella. Salosella on kasvatettavanaan perinteistä metsäkuusta, omoricaa eli serbian kuusta ja mustakuusta. Perinteinen metsäkuusi myy parhaiten. 

- Näkisin, että tanskalainen tuontikuusi on pikemminkin voimistanut perintesen metsäkuusen kysyntää, Salonen pohtii. 

Kuusen hintahaitari on leveä

Joulukuusen hinta vaihtelee paikkakunnittain ja alueittain suurestikin. Suuret kauppaketjut saattavat tuoda kuusta suuria eriä ulkomailta, mikä saattaa laskea jonkin alueen markkinahintaa. 

Suomessa myytävät kotimaiset kuuset:

- metsäkuusi: yleisin ja ostetuin kuusi Suomessa.

- omorica: pitää neulaset, neulaset on alta harmahtavat, hopeahtavat, näyttävä joulupuu.

- pihta: pitää neulaset (parhaiten), lämpimä vihreä väri, balsamintuoksuinen.

- okakuusi: sopii parhaiten eläville kynttilöille, kantavat säännölliset oksat .

- mustakuusi: Muistuttaa omoricaa, lyhyet neulaset, väriltään syvän tumman vihreä, käpyinen. 

 Lähde: Kuusikauppiaat

Kuusikauppias Juho Kotilainen edustaa Metsäylioppilaiden kuusikauppaa. Hänen mukaansa erikoiskuusi on aina tavallista kuusta kalliimpi, sillä niukkuus nostaa hintaa. Kotilaisen mielestä kuusesta kannattaa maksaa sopivasti.

- Kuusia on niin paljon erilaisia, on tuuheita, kapeita, pieniä, suuria. Sanotaan, että 40-100 euroa kotiin tulevasta kuusesta, Kotilainen arvioi. 

Pälkäneläinen kuusiviljelijä Salonen puolestaan arvioi, että Tampereen seudulla joulukuusten hintahaitari on 30 - 60 euroa. Kaunis omorica eli serbian kuusi on kallein. 

Mistä tiedät, onko kuusi vanha?

Joskus kuusi saattaa vaurioitua esimerkiksi kuljetuksessa, pakkauksessa tai lämpötilan muuttuessa. Millainen kuusi sitten on tuore? 

- Jos neulaset alkavat olla kovin ruskeita, niin puu on kaadettu aika kauan sitten. Ja jos kuusen oksat ovat aivan kankeita, eikä ole pakkasta, niin todennäköisesti kuusi on kuivahtanut ja se on kaadettu liian varhain, Kotilainen ohjeistaa. 

- Pakatusta puusta on hankala nähdä näitä vaurioita. Sen takia ostajan kannattaa aina pyytää myyjää avaamaan joulukuusen pakkausverkko. Puuta ei kannata ostaa kuin sikaa säkissä, kuusiviljelijä Pekka Koski muistuttaa. 

- Jos kuusi tuntuu poikkeuksellisen kevyeltä, on se ilman muuta vanha. Tuoreen kuusen pitää olla painava, niin ettei kosteus ole haihtunut, Salonen sanoo. 

Kuusikauppias Juho Kotilainen pitää suomessa viljeltyä kuusta parhaimpana. 

- Suomalaiset viettävät suomalaista joulua, niin kyllä siellä suomalainen joulupuukin pitää sitten olla. Se on koto-Suomessa kasvatettu ja täällä osataan hommat. Meillä on pitkät perinteet ja suomalainen kuusi sopii suomalaisen silmälle, Kotilainen kehuu. 

 

Lue myös:

    Uusimmat