Kuulostaako kuvaus tutulta? Tilastoisä on kuorma-auton kuljettaja, jolla on kaksi lasta

Vaikka Suomessa tuskin on kahta samanlaista isää, tyypillistä isää voi lähteä etsimään Tilastokeskuksen kokoamien tietojen perusteella.

Isän yleisin ammatti tilastojen valossa näyttää olevan kuorma-auton tai jonkin erikoisajoneuvon kuljettaja. Isä on varsin usein myös myyntiedustaja tai tekee työtä rakennuksilla.

Kaikkiaan isät ovat työllistyneet varsin mainiosti. Lapsiperheiden isien työllisyysaste oli Suomessa viime vuonna 90 prosenttia, kun lapsettomilla miehillä se oli vain 73 prosenttia. Tilastojen mukaan isien työttömyysaste on myös sitä pienempi, mitä enemmän lapsia vanhemmilla on elätettävänä.

Isien perhevapaiden pitäminen on yleisintä siinä vaiheessa, kun perheen nuorin lapsi on 1–2-vuotias. Tällöin viisi prosenttia isistä on hoitamassa lasta tai lapsia joko perhevapaalla työstä tai ilman työsuhdetta.

Vanhempanakin vielä ehtii

Suomessa on kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa isää, ja 15–81-vuotiaista miehistä yli puolella on lapsia. Yli 64-vuotiaista miehistä isiä on yli 80 prosenttia.

Mies tulee ensimmäistä kertaa isäksi keskimäärin 31-vuotiaana, mutta ei ole aivan poikkeuksellista sekään, että mies tulee isäksi vielä lähellä eläkeikää. Esimerkiksi viime vuonna isäksi tuli noin 60 yli 60-vuotiasta miestä.

Keskimäärin yhdellä isällä on 2,25 lasta. Eniten on kahden lapsen isiä, reilut puoli miljoonaa. Yhden lapsen isiä on hieman enemmän kuin kolmen lapsen isiä. Kymmenellä prosentilla isistä on neljä lasta tai enemmän.

Yleisin lapsiperhemuoto muodostuu Suomessa avioparista ja lapsista. Tällaisia perheitä on lähes 60 prosenttia lapsiperheistä. Joka viides lapsiperhe muodostuu avoparista ja lapsista. Yksinhuoltajaisiä oli viime vuonna reilut 17  000 eli noin kolme prosenttia lapsiperheistä.

Lue myös:

    Uusimmat