Kutisevat silmät ja nenä ovat yleisiä oireita talvella – tästä ongelma johtuu!

Talvella kuivuva sisäilma voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten limakalvojen kuivumista ja ärtymistä sekä silmien kutinaa. Oloa voi kuitenkin helpottaa monin konstein.

Talvella pakkasesta ja huoneiden lämmityksestä johtuen sisäilman suhteellinen kosteus voi laskea liian alhaiseksi. Tämä aiheuttaa limakalvojen kuivumista ja ärtymistä, silmien kutinaa ja iho-oireita. Eniten kuivasta sisäilmasta kärsivät astmaatikot ja allergikot.

Sisäilman kosteus on riippuvainen ulkoilman kosteudesta. Talvella pakkasten ja lämmityksen myötä sisäilman suhteellinen kosteus laskee ja huoneilma kuivuu hiljalleen. Pahin kuivuus sisätiloissa syntyy, kun kylmällä ilmalla huoneilma pidetään hyvin lämpimänä.

Liian kuiva sisäilma aiheuttaa limakalvojen kuivumista, nenän tukkoisuutta ja monia muita oireita. Sopiva ilmankosteus myös vähentää staattisen sähkön muodostumista ja pölyn määrää, mikä osaltaan parantaa sisäilmaa.

Helpota oloasi

Oireita voi ehkäistä ilmankostuttimella ja säätämällä huoneen lämpötilaa. Allergia- ja Astmaliitto suosittelee kuumahöyrystyvää ilmankostutinta, sillä mikrobit eivät elä kuumassa vedessä.

Sisäilman kosteus ei saa nousta yli 45 prosentin, jotta kosteus ei vaikuta talon rakenteisiin. Siksi myös ilmankosteuden mittari on hyvä ostos.

Myös huonelämpötilaa kannattaa laskea, sillä kuumana paahtavat patterit vaikuttavat sisäilmaan. Sopiva lämpötila on 21–22 astetta.

Lähteet: Deski.fi ja Allergia- ja Astmaliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja