Kurkku kipeä? Kokeile näitä kotikonsteja!

Särkylääkkeitä, lepoa ja nesteitä – siinä muutama konsti kurkkukivun lievittämiseen. Kokeile lisäksi näitä kotikonsteja kivun karistamiseksi!


Vadelmatee


Kurkkukipuisen on hyvä juoda kuumaa. Sekoita kupilliseen kiehuvaa vettä kaksi teelusikallista kuivattuja vadelmanlehtiä. Voit käyttää seostan joko kurkun kurlaamiseen tai kuumetta alentavana juomana. 


Salvia


Tätä hoitavaa yrttiä voi niin ikään käyttää kurlaamiseen. Sekoita teelusikallinen salviaa kiehuvaan veteen ja anna hautua 10 minuutin ajan ja siivilöi. Lisää teelusikallinen sekä viinietikkaa että hunajaa, ja huuhtele tällä kurkkuasi neljästi päivässä. 

 

Höyryhengitys


Vanha vinkki pitää pintansa, syystä. Aseta kasvosi kiehuvaa vettä sisältävän kulhon yläpuolelle ja peitä pääsi pyyhkeellä, jotta höyry ei pääse karkaamaan. Muutama tippa eukalyptusöljyä voi tehdä tempusta entistä tehokkaamman. Monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että höyryhengitys voi todella lyhentää kurkun tulehduksen kestoa.


Valkosipuli


Amishit hoitavat kurkkukipua valkosipulilla, jonka sisältämä kemikaali allisiini tappaa bakteereja. Kuori yksi kynsi, leikkaa se kahtia ja laita palat suuhusi. Imeskele valkosipulia yskänpastillin tavoin. Älä pure, mutta hiero paloja hieman hampaitasi vasten jotta allisiinia pääsee vapautumaan.


Kurkuma


Valmista seos kupillisesta kuumaa vettä ja puolesta teelusikallisesta sekä suolaa että kurkumaa. Kurlaa kurkkuasi tällä seoksella kahdesti päivässä. Jos et ole etevä kurlaamaan, voit sekoittaa kurkuman myös mukilliseen kuumaa maitoa ja juoda.


Suolavesi


Suolavesi  poistaa lima ja lievittää tulehdusta. Liuota puoli teelusikallista suolaa kupilliseen lämmintä vettä ja kurlaa seoksella kolme, neljä kertaa päivässä.


Suuvesi


Kurlaaminen suuvedellä voi myös lievittää kurkun kipuilua.
Hunaja ja viinietikka
Tämä kotikikka on yllättävän tehokas: sekoita ruokalusikallinen hunajaa ja toinen omenaviinietikkaa mukilliseen kuumaa vettä. Siemaile kuumaa juomaa pitkin päivää.


Piparjuuri


Venäjällä käytetään piparjuurta kipeän kurkun hoitamiseen. Sekoita ruokalusikallinen piparjuurta, teelusikallinen hunajaa ja teelusikallinen mausteneilikkaa lasilliseen lämmintä vettä ja siemaile hitaasti.


Sitrushedelmät


Kurkkukipua voi yrittää taltuttaa myös juomalla kuumaa vettä, johon on sekoitettu hunajaa ja sitruunamehua.


Mehujää


Mehujäät viilentävät mukavasti kivuissa kärvistelevää kurkkua. Älä kuitenkaan ime niitä, sillä imeminen voi ärsyttää kurkkua entisestään. Anna pienten jääpalojen vain sulaa suussasi.


Kovat karkit


Kurkkukipu on oiva tekosyy maistella karkkeja. Makean imeskely voi paitsi lievittää kipua myös taltuttaa usein kurkkukipuun liittyvää yskää. Lisäksi karkin imeskely auttaa pitämään suusi kosteana, mikä niin ikään helpottaa oloa.


Lähde Howstuffworks.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja