Kuristavatko rajoitukset veikkausliigaseurat hengiltä? Uhkana on jopa koko kauden peruminen: "Kyllä se hirveä tilanne on"

Suomen hallituksen asettamat henkilörajoitukset urheilutapahtumien järjestämiselle kuristavat Veikkausliigan seuroja kesällä. Jos tapahtumia koskevan 500 hengen rajoitusta ei pureta heinäkuun loppuun mennessä, koko kauden peruminen alkaa olla jo realistinen vaihtoehto.

Rovaniemen Palloseuran puheenjohtajana jo vuodesta 2005 toiminut Risto Niva tunnustaa, että Veikkausliiga on koronaviruspandemian edessä historiansa kiperimmässä tilanteessa.

Suomen hallituksen ohjeistukset rajoittavat kesällä ottelutapahtumien kävijämääräksi 500 henkeä. Rajoitus on tehty koronaviruspandemian hillitsemiseksi.

Veikkausliigan seurojen kannalta korkeintaan 500-henkisten ottelutapahtumien järjestäminen on pidemmällä aikavälillä kestämätöntä.

– Onhan se älytön tulonmenetys. Pari ottelua pystyy pelaamaan pienemmälle yleisömäärälle, jos tiedetään, että sitten kausi jatkuisi normaalina, Niva luotaa.

Sellaisesta ei kuitenkaan voi olla varmuutta, sillä koronavirustartuntojen määrän kehittymistä ei kukaan voi aukottomasti ennustaa.

– Kyllä se kaikille seuroille kuitenkin äärettömän tärkeää on, että otteluissa saa olla enemmän yleisöä. Se tuo sitä kenttämyyntiäkin. Vaikka olisi paljon kausareita myyty etukäteen, kyllä niitä lipunostajia kuitenkin aina on, Niva sanoo.

Siksi heinäkuussa alkavan Veikkausliigan kauden 2020 yllä leijuu vakava uhka, jos rajoituksia ei pureta elokuuhun mennessä.

– Kyllä se hirveä tilanne on, jos rajoitukset pysyy pidempään voimassa. Vaikeaksi sitten menee.

Nivan mukaan silloin pitää harkita jo vakavasti koko kauden perumista, sillä seurojen taloudet eivät omillaan kestä koko kautta erityisjärjestelyjä.

– Tässä varmaan halutaan kokeilla kaikki muut keinot ensin ennen kuin sellaiseen lähdetään, mutta se on selvää, että jos pitää alle 500 hengen katsomoille pelata koko kausi, niin ei siinä ole järkeä. Ne tappiot voisivat olla valtavat.

Yhteistyökumppanit ja tv-sopimus eivät riitä kattamaan kaikkia kuluja edes lähelle.

– Voi olla, että joillakin on hinku pelata, jos on pakko päästä ensi kaudeksi Eurooppaan. Ei minun mielestä siinä olisi mitään mieltä, Niva sanoo.

– Haluahan on pelata kaikilla. Sitä varten tätä tehdään. Siitä ei ole kysymys. Mutta ei se pelaaminen saa tapahtua hinnalla millä hyvänsä. Seurojen olisi tärkeä kuitenkin pysyä pystyssä.

Kauden peruminen olisi äärimmäisen kivulias ratkaisu, joka johtaisi todennäköisesti niin pelaajien, valmentajien kuin muidenkin seuratyöntekijöiden joukkolomautuksiin ja irtisanomisiin.

– Näinhän siinä pahimmassa tapauksessa käy, Niva tunnustaa.

Tällä hetkellä vaikuttaakin siltä, että kauden voi pelastaa vain rajoitusten purkaminen tai valtion myöntämä tukipaketti.

Toiveena yhteinen käytäntö

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) aiemmin MTV:lle antaman lausunnon perusteella Veikkausliigan seurat eivät voi kiertää 500 hengen rajoitusta rajaamalla yleisöä 500 katsojan erillisiin blokkeihin stadioneilla.

Miten paljon ja millaisia lippuja erityisjärjestelyin pelattaviin otteluihin myydään? Täytetäänkö katsomopaikat yksinomaan kausikorttilaisista?

Näihin kysymyksiin Nivalla tai kenelläkään muulla ei vielä ole vastausta.

– Toive olisi, että meidän pitää kaikkien seurojen kesken löytää yhteinen käytäntö. Silloin se olisi parhaiten perusteltavissa ja ehkä ymmärrettävissä, kun jokainen seura tekisi sen juuri samalla lailla.

– Jos jokainen seura lähtee tekemään eri mallilla, siitä ei tule kyllä mitään. Odotellaan rauhassa ja koitetaan seurojen keskuudessa miettiä, mikä olisi järkevää, Niva linjaa.

Nivan mukaan seurat pitävät yhteyttä toisiinsa viikoittaisissa Teams-kokouksissa. Kriisi on yhdistänyt seuroja, jotka enemmän tai vähemmän taistelevat tällä kaudella olemassaolostaan.

Lue myös:

    Uusimmat